Feature

Monadnock wint strandpaviljoenwedstrijd

Het jonge Rotterdamse bureau Monadnock heeft de ontwerpwedstrijd voor een strandpaviljoen aan de Rotterdamse strand aan de Maas gewonnen.

MAAK! is een door AIR en Gemeentewerken georganiseerde ontwerpprijsvraag gericht op realisatie, waarmee opdrachtgevers worden uitgedaagd een concrete bouwopgave door jong talent te laten maken. De opgave van MAAK 2.0 betreft een strandpaviljoen in opdracht van de Stichting Strand aan de Maas. Dit stadsstrand is sinds 2003 een vast en succesvol onderdeel van de Rotterdamse Zomerfestivals en trok in 2006 meer dan 200.000 bezoekers naar de voet van de Erasmusbrug. Het huidige Strandpaviljoen wordt elk jaar afgebroken en opnieuw opgebouwd. Voor Stichting Strand aan de Maas is het Rotterdamse architectuurjaar 2007 een belangrijke aanleiding om een jong, Rotterdams architectenbureau in te schakelen voor de realisatie van een nieuw strandpaviljoen aan de Nieuwe Maas.

MAAK nodigde na een voorselectie drie jonge architectenbureaus – Monadnock, Lola Landschapsarchitecten i.s.m. Stereo en HUB Creative uit om binnen twee weken een ontwerpvoorstel in te dienen. De drie ingezonden ontwerpvoorstellen zijn getoetst op hun potentie het beeldmerk van Rotterdam als stad aan de rivier te bevestigen en versterken. Ook zijn de drie ontwerpen beoordeeld op de wijze waarop het Strand aan de Maas zich in fysieke zin presenteert aan de stad en de relatie wordt gelegd tussen het strand en de Rotterdamse binnenstad. Openbaarheid en publieke toegankelijkheid van het strand zijn hierbij belangrijke aspecten. Tot slot moesten de ontwerpvoorstellen demontabel zijn, via zogenoemde modulebouw tot stand kunnen komen en minimaal drie jaar meegaan.

De jury bestaande uit vertegenwoordigers van AIR, Gemeentewerken Rotterdam, het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), dS+V, Stichting Strand aan de Maas en modulebouwer K&A Projects is unaniem van mening dat met het winnende ontwerp van Monadnock aan bovenstaande voorwaarden het best tegemoetkomt. Medio mei 2007 wordt het paviljoen opgeleverd.