Recensie

Perron Mozaïque

Afgelopen weekend was het in Rotterdam weer tijd voor Motel Mozaïque. Op dit jaarlijkse ‘meerkunstenfestival’ draait het om de muziek, maar ook film, theater, dans, beeldende kunst en zelfs architectuur krijgen er de ruimte. Observatorium, een kunstenaarsgroep die werkt op het grensvlak van beeldende kunst, architectuur en landschapsarchitectuur bouwde een uitkijkpost bij het voormalig Station Hofplein.

Naast het perron van het oude station leidde een paarse loper over een enorme stellage trapsgewijs naar boven. Het hoogste punt bevond zich boven de spoorlijn die Rotterdam met het zuiden, België en Frankrijk, verbindt. Binnenkomende treinen konden er worden verwelkomd en vertrekkende treinen uitgezwaaid. Alleen afgelopen weekend helaas, Perron Mozaïque is alweer afgebroken. Het was een tijdelijk bouwsel, dat met zijn paarse aankleding als eenenveertigste gebouw voor even mocht aanhaken bij het Rotterdamse architectuurjaar.

Motel Mozaïque heeft gastvrijheid hoog in haar vaandel staan. Zo kunnen festivalgangers zich laten verwelkomen door gidsen die hen langs bijzondere plekken en onverwachte gebeurtenissen in Rotterdam leiden. Terugkerend onderdeel van het festival is ook het slaapproject, waarvoor kunstenaars, ontwerpers of architecten worden uitgenodigd om een bijzonder onderdak te verzinnen voor bezoekers van Motel Mozaïque. Eerder sliepen zij onder anderen in etalages, in een tijdelijk hotel in Las Palmas en in kerken.

Dit jaar was Perron Mozaïque hun lichtende baken in de nacht. Op het perron waren op drie niveaus kleine slaapkamertjes getimmerd, met aan driekanten ramen met uitzicht op de stad. Jammer genoeg boden deze hokjes maar ruimte aan een zeer gelimiteerd gezelschap. De rest mocht in de Hofbogen onder het station slapen, zoals in de spiegelende ruimte van een voormalige gokhal – ook best leuk.

Overdag functioneerde de stellage als tribune voor het podium op het oude Hofplein perron, waar verschillende optredens, workshops en andere activiteiten plaatsvonden. En natuurlijk als terras in de hete zomerse aprilzon.

Het oude Hofplein Station werd met Perron Mozaïque voor even weer tot leven gewekt. Overigens niet voor de laatste keer. Het spoorwegviaduct van de Hofpleinlijn is door vier woningbouwcorporaties opgekocht met de bedoeling het te transformeren ‘tot een aantrekkelijke verblijfsplek’. Projectbureau Hofbogen gaat onderzoeken hoe deze droom het beste gerealiseerd kan worden. Op en onder Station Hofplein zullen de komende tijd ter inspiratie verschillende activiteiten plaatsvinden. Perron Mozaïque heeft in ieder geval veel enthousiaste reacties losgemaakt en Station Hofplein alvast weer op de kaart gezet.