Nieuws

Stadskantoor Delft: nieuwe ronde nieuwe kansen

Na een Europese aanbestedingsprocedure werden Mecanoo Architecten, Kraaijvanger Urbis, Soeters Van Eldonk en Rudy Uytenhaak uitgenodigd een schetsontwerp te maken. De stemmen van de bevolking en deskundigen werden in een formule gestopt en de uitkomst was dat na afronding zowel Rudy Uytenhaak als Soeters Van Eldonk tot winnaar werden uitgeroepen. Mecanoo, Soeters Van Eldonk en Kraaijvanger Urbis betwistten de uitkomst en togen naar de rechter.

Gemeente Delft heeft nu besloten om over te gaan tot een vervolgprocedure. De vervolgprocedure houdt in dat de vier architecten elk gelegenheid krijgen om hun schetsontwerp verder te vervolmaken. De aangepaste ontwerpen worden vervolgens beoordeeld door de selectiecommissie die ook de eerdere schetsontwerpen heeft beoordeeld. Bij de selectie van de ontwerpen weegt de mening van de Delftenaren opnieuw mee, die wordt gepeild via het Delft Internet Panel. De procedure mondt in de zomer uit in de keuze voor één architect die de ontwerpopdracht krijgt.

'Er liggen vier verschillende, maar sterke ontwerpen van architecten die behoren tot de allerbeste van Nederland', zegt Ronald Vuijk, verantwoordelijk wethouder voor gemeentelijke huisvesting. 'De procedure die we nu ingaan doet recht aan de kwaliteit van deze ontwerpen en aan de geweldige inzet van de vier fantastische ontwerpers. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit vervolg het beste ontwerp krijgen, dat past bij het historische Delft en bij onze uitstraling als kennisstad.'

Het stadskantoor gaat ruimte bieden aan de publieksbalies en voorziet in werkplekken voor ongeveer 1000 medewerkers van de gemeente. Het kantoor wordt gecombineerd met de hal van het nieuwe NS-station Delft. De nieuwbouw komt aan de noordkant van het Stationsplein (aan de kant van de Houttuinen) en ligt grotendeels boven de spoortunnel.

De bouw van het stadskantoor en de stationshal begint in 2010. De planning is erop gericht dat het station in 2012 klaar is, zodra de eerste treinen door de nieuwe tunnel rijden. Naar verwachting is het stadskantoor in 2014 helemaal af.