Nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2007 Regio Delta

Uit dertig inzendingen is Avenue Plaza, Middeldijkerplein, Carnisselande Barendrecht van Steenhuis Bukman Architecten gekozen als BNA Gebouw van het Jaar 2007 Regio Delta.

De jury roemt het zorgvuldig en liefdevol hanteren van zowel de grote lijnen als de kleine details. Het complex heeft in veel opzichten een ingetogen karakter zonder dat de indruk van saaiheid ontstaat. Uit veel aspecten spreekt een ruime ervaring, kennis en beheersing van zaken.

Uit het juryrapport: “Het grote complex is een schoolvoorbeeld van wat wel ‘Hollands realisme’ genoemd kan worden. Een redelijk complexe opgave, met een gevarieerd programma aan bedrijfsruimten, appartementen en eengezinswoningen, de lastige inpassing tussen andere gebouwen en de situering aan een centraal plein, is op voorbeeldige no-nonsense wijze volbracht. De jury roemt het zorgvuldig en liefdevol hanteren van zowel de grote lijnen als de kleine details. Uit veel aspecten spreekt een ruime ervaring, kennis en beheersing van zaken. Zelfs de zeer elegante woontoren is in zijn hoogte en uitstraling een toonbeeld van balans en harmonie. De wijze waarop de diverse onderdelen ten opzichte van elkaar zijn gesitueerd, de plattegrond, routing en de relatie met de context zijn volstrekt transparant. Het meest opvallende aan dit project is daarom dat het juist door zijn ingetogenheid en beheerstheid zeer overtuigend en vooral ook prettig overkomt. Bewoner en bezoeker hebben hier voortdurend het gevoel in een omgeving te lopen waarbij alles door de ontwerper is voorzien en is bedacht. Overdrijving en zichzelf overschreeuwen zijn hem vreemd: een terechte winnaar waardig.”

De jury nomineerde naast de gekozen winnaar nog vier andere projecten voor de nationale hoofdprijs die op 22 juni 2007 in Rotterdam wordt uitgereikt:

– Periscoopwoningen, Rotterdam, Nesselande van Joke Vos (Joke Vos architecten, Rotterdam)

– Brandweerkazerne, Berkel en Rodenrijs van Gerrit-Jan van Rijswijk, Fons Verheijen (VVKH architecten, Leiden)

– Lyceum Ypenburg van Robert Alewijnse, Chris de Wijer (DP6 architectuurstudio, Delft)

– Randstadrail Beatrixlaan, Den Haag van Moshé Zwarts (Zwarts & Jansma Architecten)

Alle genomineerde projecten van 2007 weerspiegelen, elk op hun eigen manier, een of meerdere aspecten van goed ontwerpen. De nominaties zijn illustraties bij een pleidooi voor minder standaardoplossingen, meer variatie en vooral meer middelen en ruimte voor goed en individueel ontwerp. Juryleden Annette Marx, Thijs Asselbergs, Furkan Köse, Dietmar Werner en Roemer van Toorn pleiten voor meer aandacht voor contextueel ontwerpen en geven met de keuze van de winnaar een voorbeeld van hun bedoelingen.

De winnaar dingt met vier andere genomineerde gebouwen uit regio Delta mee in de landelijke finale van de verkiezing van het BNA Gebouw van het Jaar 2007.