Nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2007 Regio Noordwest/Centrum

Het Hervormd Lyceum West in Amsterdam is BNA Gebouw van het Jaar 2007 Regio Noordwest/Centrum. De architecten Bart Mispelblom Beyer en Charlotte ten Dijke (Tangram Architekten) zijn er volgens de jury in geslaagd van een rommelig schoolcomplex uit de jaren ’60 een gebouw met smoel te maken.

De prijsuitreiking vond 24 mei plaats in de nieuwbouw van de Rietveld Academie in Amsterdam, een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten en een van de drie eervolle vermeldingen in de landelijke finale van vorig jaar.

De jury, gevormd door Aad Bouwhuis, Jacq. De Brouwer, Pascal Grosfeld, Carel de Reus en Henk Scholten heeft gelet op vakmanschap maar ook op persoonlijke stellingname. Uit het juryrapport : 'Het oplossen van een complexe puzzel was even belangrijk als het durven maken van keuzes en die keuzes vervolgens doordacht uit te voeren. De architecten hebben het gebouw met even minimale als vanzelfsprekende ingrepen tot leven gebracht(…). Een overtuigende verbouwing die de scholieren voedt met trots en de school weer op de kaart zet.'

De jury nomineerde naast de winnaar nog zes andere projecten uit de regio Noordwest/Centrum voor de nationale hoofdprijs die op 22 juni 2007 in Rotterdam wordt uitgereikt:

–  Kees Boekeschool, Bilthoven

Architect: Janneke Snelder, Michiel Snelder (Snelder Architecten, Hilversum)

–  De Loodsen (torens 1 en 6), Amsterdam

Architecten: Joost Hovenier, Marcel Lok, Jan Peter Wingender (Wingender Hovenier Architecten bv, Amsterdam)

–  De Bisschoppen, Studentenhuisvesting en uitbreiding Hogeschool, Uithof, Utrecht

Architecten: Pim Köther, Ad Koedijk, Stefan Dannel (KSKA, Amsterdam)

–  Jeanette Donker-Voet gebouw, Laboratorium faculteit Diergeneeskunde, Uithof, Utrecht

Architect: Huub Swillens (WY/IAA samenwerkende architecten, Eindhoven)

– OZW Opleidingsinstituut voor Zorg en Welzijn, Amsterdam

Architect: Jeanne Dekkers (Jeanne Dekkers Architectuur, Delft)

– Woonhuis, Veluwe

Architect: Hubert-Jan Henket (Henket & partners architecten, Esch)