Nieuws

BNA Gebouw van het Jaar 2007 Regio Oost

Uit de drieendertig inzendingen voor het BNA Gebouw van het Jaar in regio Oost kenden is het Corlaer College 2 In Nijkerk ontworpen door architecten Jan van lersel en Michaela Stegerwald (Broekbakema, Rotterdam) als winnaar verkozen.

Het grensverleggende programma en de manier waarop dat is vormgegeven hebben de doorslag gegeven. Opgewekt, luchtig en vliegend, zo typeert de jury het Corlaer College 2 in Nijkerk. De school is volledig ingericht op het nieuwe leren.

Juryleden Kees Rijnboutt (voorzitter), Sabien de Kleijn, Han Michel, Harm Tilman en Huib van ZeijI zijn van mening dat het schoolgebouw een hoogst actuele opgave is, waarin helaas nog altijd met te lage budgetten moet worden gegewerkt. Het Corlaer College 2 borduurt voort op de optimistische schoolgebouwen van Duiker en past als zodanig In de Nederlandse traditie. Daarbij is een nieuwe stap gezet met een gebouwtype dat inspeelt op zowel een nieuwe manier van leren als op de huidige egalitaire en informele samenleving.

Uit het juryrapport: 'Opgewekt, luchtig en vliegend, zo typeert de jury het Corlaer College 2 in Nijkerk. De school is volledig ingericht op het nieuwe leren. Het concept van de transparante, egalitaire, shake-hands school begint al aan de buitenkant. Anders dan in de traditionele gangenschool, waarin de buitenwereld de vijand was, is de school met grote ramen en een veelheid aan raamspleten met de buitenwereld verbonden. De diepte van de plattegrond maakt daarbij geborgenheid mogelijk.

Het interieur wordt gekenmerkt door een plan libre, dat zich informeel rangschikt rond een trap over de lange lengte van het gebouw. De trap is de ruimtemaker en organisator. Een scala aan drempelloze, open en volledig transparante verblijfsruimtes strekt zich via de split-level opzet soepel uit over de verdiepingen. Overal zijn leerlingen actief aan het werk, terwijl ouderwetse vloerbedekking voor een aangenaam geluidsklimaat zorgt, een grensverleggend schoolgebouw en een prikkelend, optimistisch statement in een omgeving die dat gebruiken kan.'

De jury nomineerde naast de gekozen winnaar nog zes andere projecten uit de regio Oost voor de nationale hoofdprijs die op 22 juni 2007 in Rotterdam wordt uitgereikt:

– Wooncomplex Dominicaan, Nijmegen van Architectuurcentrale, Haarlem

– AtlasÂ’gebouw, Wageningen van Van den Oever, Zaaijer & Partners architecten, Amsterdam, Concept: Rafael Vinioly

– CABK, ArtEZ academie voor beeldende kunst, Zwolle van Henket & Partners Architecten, Esch

– Woningen Holtenbroek1, Zwolle van MADE Architecten, Rotterdam

– Woningen Malburgen, Arnhem van KSKA, Amsterdam

– Multifunctionele accommodatie Eninver, Almelo van Vera Yanovshtchinsky architecten, Den Haag