Nieuws

Guerrilla-architectuur in Eindhoven

In de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 mei is op de Willemstraat in de Eindhovense binnenstad plots een opvallend bouwwerk verrezen. Een aanklacht tegen de logge bouwwereld en het trage ambtenarenapparaat, schrijft het jonge architectencollectief dat het Drifter’s Penthouse in één nacht plaatste.

M-001: A Drifter’s Penthouse is een tegenhanger van de nieuwe miljoenenappartementen in Eindhoven en biedt als kleinste appartement van de lichtstad vrije toegang voor iedere willekeurige passant. Met deze ‘hit-and-run’ architectuur wil MegatronArchitecten, zoals de groep pas afgestudeerde architecten van de TU/e zich noemt, een statement maken tegen de bureaucratisering in de bouw. Het is door alle eisen en regels in Nederland onmogelijk geworden een eigen plek te bouwen, schrijven zij.

‘Het is een kleine viering van het bouwen en van het zoeken én vinden van een eigen plek. Iedereen bouwde in zijn of haar jeugd wel eens een hut, de vraag is waar deze drang om te bouwen aan een eigen plek is gebleven. Is dat werkelijk iets wat enkel kinderen beroert, of wordt het zoeken en bouwen ons ergens afgenomen?'

'(…) Een gebouw beschermt ons tegen de elementen, tegen indringers, maar bovenal tegen de vluchtigheid van het woord. Het bouwen en maken raakt vergeten en het verhaal wordt in het gereguleerde Nederland geschreven door een relatief kleine groep bouwers, ontwerpers en ambtenaren. Maar zouden er, om het verhaal naar waarheid te vertellen, niet meer mensen moeten meeschrijven?’