Nieuws

Park West 8 geopend in Madrid

Met een over dertig jaar uitgestreken ontwerpstrategie wonnen West 8 en het Spaanse architectenconsortium MRIO eind 2005 een prijsvraag in Madrid. Het eerste deelproject werd afgelopen weekend opgeleverd.

Een van de ringwegen van Madrid, de M30, wordt de komende jaren voor een deel ondertunneld. Om invulling te geven aan de zeven kilometer lange strook nieuwe openbare ruimte die hierdoor ontstaat, werd een internationale prijsvraag uitgeschreven. West 8 en MRIO, bestaande uit de Madrileense bureaus Burgos & Garrido Arquitectos, Porras & La Casta Arquitectos en Rubio & Álvarez-Sala Arquitectosis, stelden voor om het langgerekte gebied op te splitsen in deelgebieden. Een van die deelgebieden betreft de Avenida de Portugal, met het park Huerta de la Partida en de eerste 300 meter van het lineaire park Salón de Pinos. Bovenop de achtbaansnelweg is een nieuwe boulevard aangelegd. Deze is beplant met 700 kersenbomen. De perken waarin de fruitbomen staan hebben de vorm van geabstraheerde kersenbloesems, een vorm die ook terug komt in de bestrating met Portugese calçada.

Doordat de M30 onder de grond kwam te liggen, werd het mogelijk om de relatie tussen de Casa de Campo (koninklijke jachtgrond) en de Campo del Moro (koninklijke tuin) te herstellen. Om dit te bereiken werd het nieuwe park Huerta de Partida aangelegd. Verschillende soorten fruitbomen moeten het nieuwe park de kwaliteit van een boomgaard geven. Een meanderende waterloop begeleidt de voetganger vanaf de Avenida de Portugal naar Casa de Campo.

Ook de rivier Manzanares wordt weer publiek toegankelijk. De westelijke oever wordt over een lengte van zes kilometer ingericht als promenade, de Salón de Pinos. Uiteindelijk moeten langs de oever achtduizend pijnbomen komen te staan. Het eerste deel van dit project, 300 meter, werd afgelopen weekend ook feestelijk geopend.

De drie projecten maken deel uit van het Manzanares project dat 150 hectare beslaat. In de komende jaren zal de Salón de Pinos worden voltooid evenals Jardines de Puente de Segovia, Jardines de Puente de Toledo, Jardines de la Virgen del Puerto, Parque de la Arganzuela en vele nieuwe bruggen.