Recensie

Power en meer…

Niemand hoeft zich de komende twee weken te vervelen in architectuurland. Dit weekend opent in Rotterdam de Internationale Architectuur Biënnale haar deuren. De eindmanifestatie van WiMBY! gaat van start met een tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. En in het NAi opent een grote Le Corbusier-tentoonstelling.

Hoe zien steden er in de toekomst uit en welke rol spelen ontwerpers straks in de vorming van steden? Deze vragen staan centraal tijdens de 3de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam met als titel Power – Producing the Contemporary City. De biënnale slaat haar hoofdkwartier op in de Kunsthal, met twee tentoonstellingen en de PowerLounge: een uitgebreid lezingen en debattenprogramma. De tentoonstelling Visionary Power toont de resultaten van een internationaal onderzoek door jonge architecten naar de invloed van krachten als migratie, angst, internationaal kapitaal, toerisme en representatie op de stad. De Nieuwe Nederlandse Stad onderzoekt de toekomst van de Randstad in het licht van de moordende concurrentie tussen steden in een snel globaliserende wereld.

PowerLounge tips:

De PowerLounge begint met de conferentie Producing the Contemporary City, op vrijdag 25 en zaterdag 26 mei. Hierin komen de verschillende aspecten van het overkoepelende thema van de derde architectuurbiënnale aan de orde.

Tijdens het seminar Mare Nostrum Revisited, op dinsdag 29 mei, wordt teruggekeken op projecten die werden ontwikkeld voor de tentoonstelling Mare Nostrum, onderdeel van de tweede biënnale in 2005.

Vrijdag 1 juni geeft Peter Sellars (theater–, opera– en televisieregisseur, en cultureel activist) de lezing: Cultural Empowerment.

Arjun Appadurai (The New York School, NY) geeft op woensdag 6 juni een lezing getiteld Fear and the City, gevolgd door een gesprek met Lieven de Cauter.

Verder vormt de PowerLounge, iedere werkdag (met uitzondering van maandag) vanaf half zes, de locatie voor een PowerTalk: een lezing, debat, of rondetafelgesprek.

A Better World – Another Power

In het kader van de 3e architectuurbiënnale toont het NAi vanaf 26 mei werk van groepen die met inspraakinitiatieven, spontane creativiteit en activisme een frisse wind laten waaien in de stedenbouwkundige wereld. Met FAST (Amsterdam), Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori (Rotterdam), Santiago Cirugeda (Sevilla) en Center for Urban Pedagogy (New York).

Le Corbusier

In het NAi opent zaterdag 26 mei de grote overzichtstentoonstelling van Le Corbusier, met meer dan 450 originele tekeningen, maquettes, schilderijen, tapijten, stoffen, films, foto’s, beeldhouwwerken, meubels en interieurs.

Ook komend weekend in het NAi: het symposium Le Corbusier’s Orphans, met Urban Think Tank, Floris Alkemade (OMA), Zvi Efrat, Crimson, Damon Rich en anderen, over top-down versus bottom-up architectuur.

WiMBY!

WiMBY! geeft op vrijdag 25 mei het startschot voor haar eindpresentatie met de opening van de tentoonstelling WiMBY! Hoogvliet in Museum Boijmans Van Beuningen. In een nagebouwde galerijflat toont WiMBY! op uiteenlopende wijze de hoogtepunten van zes jaar werken in en aan Hoogvliet, van animatiefilms tot en met tableaux vivants, van historisch archiefmateriaal tot en met hoorspelen en van filmtrailers tot en met maquettes. Kijk voor een overzicht van de eindmanifestatie op de WiMBY!-website

FollyDOCK

In de woonwijk Heijplaat en het omliggende havengebied worden circa 20 bijzondere follies gebouwd. Deze buitenexpositie wordt geopend op zaterdag 26 mei. Kijk voor meer informatie op de website van FollyDOCK