Nieuws

Winnaars Nationale Renovatie Prijs

De winnaars van de Nationale Renovatie Prijs 2007 zijn bekend. Tijdens de opening van de Vakbeurs Renovatie en Onderhoud in Den Bosch op 9 mei, werden prijzen uitgereikt aan drie winnaars in drie categorieën. Daarnaast is ook de Innovatieprijs uitgereikt.

In de categorie Woningbouw Renovatie werd De Leeuw van Vlaanderen in Amsterdam tot winnaar gekozen. Een woongebouw van 72 woningen langs de snelweg A-10 in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam. Het staat aan de Leeuw van Vlaanderenstraat en is rond 1960 gebouwd naar een ontwerp van architect J.P. Kloos uit 1958. Zijn bijzondere ligging, pal naast de snelweg op nog geen drie meter achter de vangrail, maakt het woongebouw beeldbepalend voor de Kolenkitbuurt. Het gebouw functioneert tegelijkertijd als geluidscherm voor de achterliggende Kolenkitbuurt, het schermt af van snelweggeluid en fijnstof. Architect: Heren 5 Architecten.

Citaat uit het Juryrapport: ‘De renovatie vormt een zeer zichtbaar voorbeeld van een verankerde transformatie, in dit geval een gewoonlijk als fataal ervaren milieubelasting. De voorbeeldfunctie ligt in het feit dat het bedreigende probleem valt om te buigen tot oplossing, in dit geval op een zowel technische als architectonische voorbeeldige wijze die ook feitelijk een brede uitstraling heeft.’

In de categorie Woningbouw Herbestemming heeft de jury de prijs toegekend aan De Grote Enk in Arnhem. Het voormalige ENKA hoofdkantoor de ‘Enk’ is deel van het collectieve geheugen in Arnhem en is bovendien als vroeg-naoorlogs monumentaal kantoorgebouw waardevol voor de architectuurgeschiedenis. Gezien de omvangrijke transformatieopgave van leegstaande kantoorgebouwen prijst de jury de voorbeeldwerking van dit project. Architect: Harmonische Architectuur

Citaat uit het Juryrapport: ‘De jury vindt dat het gebouw zorgvuldig en respectvol is verbouwd tot mooie woningen op een interessante plek. Het pand is een goed voorbeeld van kantoorgebouwen uit de jaren ‘50, met ook alle bouwtechnische nadelen van die tijd, die wel een eigentijds antwoord vragen (koudebruggen o.a.). Het gebouw gaf de mogelijkheid tot een volledige vrije indeelbaarheid. De transformatie is sober en smaakvol uitgevoerd waarbij ook de oorspronkelijke karakteristieke pastelkleuren zijn teruggebracht.’

In de categorie Utiliteitsbouw heeft de jury De Meerpaal in Dronten aangewezen als winnaar. Bij dit project is de jury vooral getroffen door de zorgvuldige wijze waarop met de erfenis van architect Van Klingeren is omgegaan. De jury is blij dat dit gebouw behouden is en dat op deze wijze gewerkt is aan de realisatie van een sterk gemeenschapsgebouw in de polder in Dronten. Architect: atelier PRO architekten (Hans van Beek en Gerard Smit)

Citaat uit het Juryrapport: ‘Het dilemma tussen de waarde van het architectonische icoon en het probleem van het disfunctioneren is op een voorbeeldige wijze overbrugd door de respectvolle toevoeging van juist dat nieuwe deel dat het verschil maakt. In plaats van het kommervol handhaven of het nog onwenselijkere maar steeds waarschijnlijkere slopen is in de pure betekenis van renovatie nieuw leven geschapen.’

De Innovatieprijs 2007 werd uitgereikt aan het projectteam van het Kantoor Wereld Natuur Fonds te Zeist. Dit project laat zien dat ook bij renovatie unieke technische prestaties op het gebied van duurzaamheid geleverd kunnen worden. Architect: RAU

De Nationale Renovatie Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan de meest succesvolle renovatieprojecten van de voorgaande periode. Deze 11e editie van de prijs bestrijkt de periode van 1 oktober 2004 tot 1 oktober 2006.