Recensie

Dag van de Architectuur 2007

Zaterdag 23 juni is het weer Dag van de Architectuur. Het overkoepelende thema dit jaar is Tijdelijk Verblijf. In het hele land vinden tal van activiteiten plaats. Een willekeurige greep uit het programma.

Van 22 Rotterdamse gebouwen, variërend van hotels, tot kantoren tot scholen, kan men de lobby bewonderen. Niet te missen is De Brug, het hoofdkantoor van Unilever. Reserveren is noodzakelijk en kan tot donderdag 21 juni 17.00 uur. Ook leuk is een bezoek aan het Scheepsvaart- en Transportcollege en Hogeschool InHolland.

Maar er is meer te beleven in de zelfverklaarde architectuurstad van Nederland. Aansluitend op het thema vertellen verhalenvertellers vanaf 11.00 uur in museumwoning Huis Sonneveld. over grappige, serieuze en ontroerende momenten die zich hebben afgespeeld in het huis waarin ze zijn grootgebracht en die ze ooit hebben verlaten. De huizen van de vertellers stonden onder andere in Paramaribo, Istanbul, Rotterdam, Curaçao en Kaapverdië. Meer informatie: Air foundation

In het kader van Rotterdam Architectuurjaar 2007 zijn zes lichtontwerpers uit binnen- en buitenland gevraagd gebouwen en objecten in Rotterdam aan te lichten. Het resultaat is spectaculair en nog te zien tot en met zondag 24 juni. Meer informatie: Rotterdam 2007

In Amsterdam hebben 23 hotels de deuren opengesteld voor bezoekers. Op zaterdag en zondag kan men zich vergapen aan de historische zalen van TheGrand, een kamer van Hans Brinker Budget Hotel met eigen ogen aanschouwen of deelnemen aan een rondleiding door Hotel L’Europe. Voor kaarten, reserveren en andere informatie: Arcam

Tijdelijk verblijf is in Den Haag ruim geïnterpreteerd. Zo kunnen de lobby en de rechtzaal van het Joegoslavië-tribunaal worden bezichtigd. Is het mogelijk om een tot woonhuis omgebouwde bunker te bezoeken of kan het voormalige Norfolkterrein worden verkend. Voor dit terrein aan de Kranenburgweg zijn grootse plannen, gedurende de dag wordt op verschillende wijze aandacht gevestigd op het verleden, heden en de toekomst van de locatie. Meer informatie: DVDA Den Haag

In Utrecht speelt de Dag van de Architectuur zich af op de Uithof. In verschillende gebouwen worden gedurende de gehele dag rondleidingen gegeven. Zo kan men onder meer een bezoek brengen aan de studentencontainerwoningen la Capanna, de door Rudy Uytenhaak ontworpen studentenhuisvesting en aan de recent opgeleverde studentenflats de Bisschoppen. Meer informatie: DVDA Utrecht

In drie verschillende projecten vraagt multidisciplinaire initiatief Verss bezoekers hun mening te geven over de restruimten die overschaduwd wordt door al het architectuurgeweld. Verss ziet potentieel in de restruimten van de Uithof en wil iedereen daarom uitnodigen de verbeelding de vrije loop te laten. Welke plekken lenen zich voor nieuwe initiatieven, welke open plekjes zijn vies, gek, unheimisch, lelijk of juist idyllisch? De Uithof/ informatiepunt: nabij de Basketbar, Heidelberglaan 8, Utrecht. Meer informatie: Verss

Op verzoek van het locale architectuurcentrum Bouwhuis ontwierpen (bijna) alle in Apeldoorn gevestigde architectenbureaus een tijdelijk verblijf. Deze ontwerpen zijn gerealiseerd in het Oranjepark. Op zaterdag zullen architecten aanwezig zijn om een toelicht te geven op hun ontwerp.

Ook in Nijmegen hebben meer dan 20 architecten en kunstenaars een tijdelijk verblijf schaal 1:1 ontworpen. Op zaterdag worden deze verblijven op diverse locaties in en rond het centrum van Nijmegen tentoongesteld. Daarnaast stellen architectenbureaus van 11.00 tot 14.00 uur hun deur open voor het publiek. Voor het volledige programma, zie architectuurcentrum Nijmegen

In Twente is een wandelroute uitgezet langs de buitenplaatsen van ‘Twentse welgestelden’. Start is de parkeerplaats van partycentrum De Tankenberg aan de Bentheimerstraat in Lutte. Meer informatie architectuurcentrum TwenteIn Groningen kan men na een dag van fietsen, spoorzoeken en quizzen naar de afterpary in de Puddingfabriek; ‘aanschouw tot in de kleine uurtjes het ritmegevoel van Groninger architecten en stedenbouwers’.  Zie: DVDA Groningen Voor de overige activiteiten in de rest van Nederland zie de website Dag van de Architectuur