Nieuws —

NOX en OKRA winnen in New Silk Road Competition

Bron: NOX/OKRA

NOX/ Lars Spuybroek architecten en OKRA landschapsarchitecten zijn één van de zeven winnaars van de New Silk Road International Ideas Competition. Onderwerp van de prijsvraag was het park van Qujiang’s NanHu, waarin negen verschillende gebieden en culturen, ooit verbonden met de zijderoute, zich met elkaar moeten verstrengelen. NOX en OKRA wonnen de inzending voor het thema Western Europe Destination.

In de stad Xi'an wordt er een groot park aangelegd waarin de negen gebieden vertegenwoordigd zijn die ooit aan de zijderoute lagen. Voor elk van die gebieden was er een competitie. NOX en OKRA waren geselecteerd voor het West-Europa deel, samen met Dominique Perrault, Odile Decq en buro NY, waarbij zij dus als winnaar uit de bus kwamen.

Tegelijkertijd wonnen in de andere gebieden o.a.: Massimiliano Fuksas (Italie) de Mediterranean destination, Snohetta (Noorwegen) de Scandinavian destination, 3LHD (Kroatie) het Oost-Europa deel, en Antoine Predock (VS) het Arabische deel.

De inzending van NOX en OKRA is een verbeelding van cultuur en identiteit als een dynamisch en voortschrijdend proces. De Zijdenroute is een oude handelsroute tussen China en Europa, die verschillende culturen met elkaar in contact heeft gebracht. Door interactie met andere culturen worden we ons bewust van onze culturele identiteit, maar door globalisering en met toenemende multiculturele gemeenschappen, zijn er nieuwe behoeften ontstaan om de relatie tussen individu en cultuur te verbeelden.

In het ontwerp van NOX/OKRA gaan gebouw en landschap een symbiose met elkaar aan. De culturele identiteit van West Europa vind zijn expressie in de architectuur door verbeelding en innovatie, zonder dat er wordt teruggegrepen op specifieke elementen uit haar cultuurhistorie. De nadruk wordt gelegd op culturele expressie door een netwerk van connecties en variatie van plekken die verwijzen naar het levendige sociale leven van het dicht bevolkte West Europa.

Het gebouw is een landschap, een veld om te ontdekken, om te leren en te ontmoeten. De ruimte bestaat uit een groot dak dat varieert van transparant tot opaal en dat een intense variatie aan ruimten modelleert. De ruimte van het gebouw is direct gerelateerd aan de virtuele ruimte op het internet waarvoor een specifieke vorm van interactie tussen mensen van West Europa en China is organiseerd. In ovale ruimten spelen zij in de webspace door vragen te beantwoorden in verschillende categorieen: werk, emotie, leven, geld, lichaam, relaties en geloof. De antwoorden zijn zichtbaar als tektst, maar ook als kleine filmpjes, zowel op het internet als in het gebouw. Op deze manier creeren wij een intense uitwisseling tussen de verschillende mensen in het ondertussen opgebouwde imense archief dat continue opgewaardeerd wordt, groeit en veranderend.

Het park dat een symbiose aan gaat met het gebouw bestaat uit een groen golvend landschap met velden van bloemen en inheemse bomen die karakteristiek zijn voor het gematigde klimaat van West Europa. Op de hoogste heuvel heeft men een uitzicht op de tombe van Qin II. Van de heuvel lopen stromen van water die eindigen in het Nanhu-lake. Naar de oevers van het meer veranderd het oppervlak in duinlijnen. Door het hele park lopen paden en stromen water. Dit creëert een netwerk van lijnen dat een verbeelding is van het West-Europese verstedelijkt landschap verbonden door snelwegen, spoorlijnen, etc. Langs de paden en waterstromen worden smalle versies van de ovale ruimten binnen gesitueerd verbonden met de vier activiteiten thema’s: tentoonstelling, het geven van voorstellingen, leven en archivering van alle activiteiten.