Nieuws

OMA’s Casa da Musica wint RIBA European Award

De Royal Institute for British Architects (RIBA) heeft de prestigieuze RIBA European Award toegekend aan het door het Office for Metropolitan Architecture (OMA) ontworpen concertgebouw Casa da Musica in Porto.

Deze belangrijke architectuurprijs wordt jaarlijks toegekend voor uitmuntende architectuur in Europa. De jury omschrijft Casa da Musica als een ‘intrigerend, opwindend en dynamisch gebouw, dat excellente akoestieke ruimtes biedt voor de uitvoering van verschillende soorten muziek’ en dat het een ‘hedendaagse rol als vreemd, raadselachtig en boeiend stedelijk object in de stad Porto vervult’.

De European Award is de eerste grote prijs die aan Casa da Musica, geopend in 2005, is toegekend en impliceert tevens een nominatie voor de hoogste prijs van de RIBA: de felbegeerde Stirling Prize. Deze prijs wordt aan een architect of een gebouw toegekend dat een significante bijdrage aan de algemene ontwikkeling van architectuur in dat jaar heeft gemaakt.

De bouw van Casa da Musica was een onderdeel van een aantal culturele en stedenbouwkundige interventies in Porto als Europese Cultuurhoofdstad in 2001. Het ontwerp combineert twee in vorm simpele maar in akoestisch opzicht excellente concertzalen met een expressief uiterlijk. Het gebouw bevat verder oefenruimtes, studio’s, ruimtes voor onderwijs, een restaurant en een dakterras met uitzicht over de stad.

Het project werd door OMA Partners Rem Koolhaas en Ellen van Loon gerealiseerd. ‘Wij zijn zeer trots op dit resultaat van nauwe samenwerking met de stad Porto’ aldus Rem Koolhaas. ‘Dit gebouw biedt de stad niet alleen een uitstekende concertzaal maar ook een levendige publieke ruimte’.

Andere aan OMA toegekende internationale prijzen zijn de Pritzker Architecture Prize 2000, de RIBA Goldmedal 2004 en de Europese Unie – Mies van der Rohe Prijs voor hedendaagse architectuur, 2005.