Nieuws —

Architekten Cie. wint prijsvraag uitbreiding Roemeens regeringsgebouw

Redactie

Branimir Medić en Pero Puljiz (de Architekten Cie.) hebben de besloten prijsvraag gewonnen voor de uitbreiding van Palatul Victoria, het gebouw waar de Roemeense regering in is gehuisvest.

Toen architect Duiliu Marcu in 1937 het Palatul Victoria ontwierp werd er al rekening gehouden met een uitbreiding, de achterzijde is nooit representatief geweest. Door de E-vormige uitbreiding ontstaan er twee hoven die de spillen vormen tussen het oude gebouw en het nieuwe gebouw. De verbinding tussen de twee delen wordt straks circulair, en middels een bordes krijgt ook de zogenaamde Stairs of Honour een verbinding met de nieuwbouw.

Het gehele ambtenarenapparaat zal straks in de nieuwbouw worden gehuisvest. Het oude gebouw zal na renovatie alleen nog maar gebruikt voor protocollaire bijeenkomsten.

De uitbreiding wordt even hoog als het bestaande gebouw en zal in totaal 10 verdiepingen tellen, waarvan 3 onder de grond. Het programma is georganiseerd rondom een diagonaal geplaatste trap, of promenade zoals de architecten het noemen. Deze voert langs verschillende (winter)tuinen die ieder een verschillende regio in Roemenië representeren. Behalve de tuinen bevinden zich in de uitbreiding kantoorruimten en de tijdelijke vergaderzaal van het parlement.

De gevel van de uitbreiding wordt bekleed met gepolijste en ongepolijste stenen van dezelfde kleur en steensoort als die bij het oude gebouw zijn gebruikt. Bouwwerkzaamheden starten in 2008 en zullen naar verwachting in 2010 voltooid zijn.