Nieuws

BNA Jonge Architectenprijsvraag 2007

Op zaterdag 30 juni zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van de BNA Jonge Architectenprijsvraag 2007. Dit jaar is de prijsvraag uitgeschreven in samenwerking met ontwikkelaar Lingewijk-Noord Beheer.

De opgave bestond uit het ontwerp voor een appartementencomplex met veertien appartementen aan het Merwedekanaal in het Gorcumse Lingewijk-Noord. Achtenzestig inzendingen van architecten jonger dan 40 jaar kwamen binnen. De jury bestaande uit Mieke Bosse, At Tuns, Hans Kuiper, Jurjen van der Meer, Wytze Patijn en Hans van Liere kende de eerste prijs toe aan Jan Westeneng voor zijn ontwerp Rooms(s) with a View.

In het ontwerp is het woongebouw in tweeën gesplitst, waardoor het water van de ‘IJsbaan’ tussen de twee gebouwen doorgaat. Door de twee gebouwen ten op van elkaar te verschuiven profiteren ze maximaal van het uitzicht en hebben veel privacy. De koppen van de woningblokken komen zo mooi vrij in de ruimte te liggen. Uit het juryrapport: “Zelden was een motto meer op zijn plaats dan bij de inzending Room(s) with a view(..) Door een paar even simpele als geraffineerde ingrepen in de bouwvolumes is de ontwerper erin geslaagd elke woning een weids uitzicht te bezorgen. Stedenbouwkundig is het plan sterk.(..) Ook voor de stedenbouwkundige inpassing geldt dat met weinig poespas een overtuigend resultaat is bereikt.”

De tweede prijs was voor Reinier de Jong met 'Super 8'. Uit het juryrapport: “Super 8 heeft het in zich om een icoon te worden.(..) Super 8 is te zien als een statement en een relativerende knipoog naar de neo-Dudokse architectuur.” En de derde prijs voor prijs Pieter Bedaux met 'Duo'. Uit het juryrapport: “Langs het Merwedekanaal is het een robuust gebouw. Binnen de genuanceerde massa zitten de woningplattegronden goed in elkaar. De verschuiving van de bouwdelen biedt mogelijkheden voor de toetreding van licht en lucht.(..) DUO is poëtisch ontwerp met een esthetisch appeal.”

Het is de intentie van de prijsvraaguitschrijvers dat een van de drie winnende ontwerpen ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

Eervolle vermeldingen werden aan toegekend Paddy Sieuwerts, Bart van Lieshout en Joost Heijnis met 'Jap2', Marlies Zuidam met  'Internode', Dariusz Kwiatek en René Wubs met 'Fier' als waardering voor het eigenzinnige karakter van deze plannen.