Nieuws

Bouw en Civiel Awards

De Vitae Bouw en Civiel Award is een landelijke prijs afstuderende HTS-bouwkundigen en HTS-civieltechnici. Deze wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt aan de landelijk beste afstudeerprojecten Bouwkunde en Civiele Techniek. Iedere hogeschool nomineert één afstudeerproject voor deelname. Naast een award ontvangen de winnende studenten een reis naar een Europese stad.

De Bouw Award ging dit jaar naar Donna van Milligen Bielke, Dirk-Jan Schaap en Anne Dessing (Hogeschool van Amsterdam). Zij ontwierpen een crematorium en aula voor de Noorderbegraafplaats te Amsterdam. De afstudeergroep deed een analyse van religies, verschillende culturele tradities en crematoria. Dit leidde tot de overstap naar een nieuw concept wat betreft cremeren. “In het bijzonder de uitgebreide analyse maakt dit project zo bijzonder”, aldus de jury. “Ook de goede presentatie en de duidelijke verslaglegging maakten dat dit bouwproject eruit sprong!”.

De Civil Award ging naar Bram de Vries (Saxion Hogeschool Enschede). Hij ontwierp een  schutsluis met een bentonietscheidingssysteem. Dit is een ingenieus sluissysteem ontworpen, dat een vloeistof – zwaarder dan water – gebruikt om het water in de schutkolk te verdringen. De schutkolk is de ruimte tussen de beide stellen deuren van een schutsluis. Hierdoor is in theorie 100 procent scheiding van water in onder- en bovenpand mogelijk. “Dit project is te prijzen voor zijn innovatieve karakter”, vertelt de jury. “Daarnaast heeft de school met dit project de prijs in de wacht gesleept doordat het zo enthousiast gepresenteerd werd!”