Nieuws

DaF-architecten wint MAAK! 3.0

Het Rotterdamse bureau DaF-architecten wint MAAK! 3.0 en ontwerpt de eerste zes bruggen in park Zestienhoven. Hun variant op de Hollandse polderbrug sluit volgens de jury goed aan bij de ambities om een nieuwe stadswijk in de Rotterdamse polder te realiseren.

De opgave voor deze derde editie van MAAK! is het ontwerpen van een serie bruggen in park Zestienhoven. Op dit moment wordt deze woonwijk gerealiseerd, op steenworp afstand van het stadscentrum en vliegveld Zestienhoven. Het vele bestaande groen en de waterstructuren hebben als uitgangspunt gediend voor de ruimtelijke en organisatorische opzet van de woonwijk. Hierbinnen is een netwerk voor auto- en langzaam verkeer gemaakt met 41 bruggen variërend in omvang en type.

De jury ziet in het winnende ontwerp van DaF-architecten een moderne interpretatie van de Hollandse polderbrug. Uit hun ontwerp spreekt kracht, eenvoud en creativiteit. De omgeving heeft gediend als inspiratiebron voor vorm en materiaalgebruik van de reling. De bruggen zullen een opvallende verschijning zijn in deze nieuwe woonwijk. Eind 2008 wordt begonnen met de bouw van de eerste brug in de serie van zes ontwerpen van DaF-architecten.

MAAK! is een prijsvraag voor jonge Rotterdamse ontwerpers, gericht op realisatie. Op initiatief van Gemeentewerken Rotterdam en AIR worden opdrachtgevers uitgedaagd een concrete bouwopgave door jong talent te laten maken. Technische en financiële haalbaarheid zijn een uitdrukkelijke voorwaarde voor de inzendingen. Naast DaF-architecten deden Lola Landscape architects i.s.m. Stereo architects, Christian Müller architects en TD architects mee aan MAAK! 3.0.

Deze editie wordt mogelijk gemaakt door Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V), Gemeentewerken Rotterdam (GWR) en AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) die alle vertegenwoordigd zijn in de jury onder leiding van Patrick van der Klooster (directeur AIR) en Marc Verheijen (architect GWR).