Feature

Groeten uit… Hamburg

Wie deze zomer geen zin heeft om naar de overvolle kusten te gaan, kan ik de beach-clubs van Hamburg als Strandperle en Central Park van harte aanbevelen, en bezoek dan ook de nieuwste projecten in de op één na grootste stad van Duitsland. Een subjectieve gids van Gerd Streng

Rij via de Köhlbrandbrücke de stad binnen, als eerste stop is de toren van de Nikolaikirche (Hopfenmarkt) met de nieuwe glazen panorama-lift aan te raden. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op haven en stad, inclusief vrijwel alle onderstaande bezienswaardigheden.

HafenCity

Dit gigantische bouwproject vergroot het oppervlak van de binnenstad met maar liefst 40%. In het info-center Kesselhaus (Am Sandtorkai 30) wordt het project op een maquette van 32 m² gepresenteerd. De eerste bouwfase op de Sandtorkai is al af. Op de begane grond valt weinig te beleven. Om het terrein, gelegen naast de historische Speicherstadt, te beschermen tegen overstromingen zijn alle gebouwen op een verhoogd maaiveld van +7,50m gezet, met als gevolg een dramatisch plintprobleem. Ook de dichtheid van het geheel lijkt te laag om urbaniteit te genereren.

Over de architectuur valt natuurlijk niet te twisten, hoewel het gebouw van Chipperfield (Pantaenius-Haus, let op de plint) erg tegen valt. Het is verder een who-is-who van de hedendaagse architectuur (OMA, EEA, Starck (!), gmp, Behnisch, Bolles-Wilson, Fuksas), en zeker de moeite waard.

Op Kaispeicher A zijn Herzog & de Meuron met de bouw van het spectaculaire land- en watermark Elbphilharmonie begonnen en implementeren daarmee het nodige Bilbao-effect.

Vanuit het View Point, een expressieve oranje uitkijktoren, wordt een goed overzicht op de tijdelijke cruiseterminal van gestapelde containers geboden – beide ontworpen van Renner Hainke Wirth architecten.

Centrum

De Jungfernstieg is helemaal vernieuwd en met een ice-cube en hedendaagse straatmeubels gepimpt (Poitiers architecten / WES en partners). BRT architecten tekent voor de Europa Passage die als lifestyle-mall op vijf niveaus de Jungfernstieg met de winkelstraat Mönckebergstraße verbindt. Zodra de architectonisch geïnteresseerde aan deze wereld van savoir-vivre is ontsnapt, moet koffie worden gedronken in het Cafe Paris (Rathausstraße).

Aldus opgeladen lokt de Handelskammer (Kamer van Koophandel), achter het Neo-Renaissance stadhuis. Behnisch architecten hebben met hun „Haus im Haus“ een geweldig mooie uitbreiding van de historische beurshal ‚naar binnen’ gerealiseerd (Handelskammer, Adolphsplatz 1). Lamellen van roestvriij staal en glas staan in contrast met de historische beurshal en zorgen voor een niet te fotograferen ervaring.

Reeperbahn

Een bezoek aan de Reeperbahn en St. Pauli is verplicht. Afgelopen jaar is hier de Spielbudenplatz opgeleverd. Dit plein heeft twee mobiele toneelelementen met een indrukkwekkende LED verlichtingsinstallatie (Spengler/Wiescholek architecten met Lützow 7 – verlichting: CNWS met Marc Nelson Lichtdesign). Het idee is geweldig, maar er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de geboden flexibiliteit.

Net als in het centrum en de Hafencity is ook op de Spielbudenplatz helaas sprake van een geprivatiseerde publieke ruimte, wat een democratisch functioneren van de buitenruimte belemmert.

Het is aan te raden bij bouwput aan de Hopfenstraße in de richting van de Elbe te gaan kijken. Hier wordt het areal van de voormalige Astra-brouwerij (het politiek correcte bier van Hamburg) door onder meer Henk Döll en Chipperfield herontwikkeld.

Voor zowel brunch als drankjes kun je bij de Amphore (Hafenstr. 140) terecht van waar je een schitterende uitzicht op de Elbe en Blohm & Voss geniet. Wie midden in de nacht een schnitzel wil gaat naar Erika’s Eck (Sternstr. 98) en voor hen die er toe in staat zijn is `s zondags tussen 05.00 en 9.30 de Fischmarkt the place to be (echt waar!).

Perlenkette

Vanaf de Fischmarkt zijn verder naar het westen langs de Elbe een aantal architectonische hoogstandjes te bekijken. Hiervan is Dockland (BRT architecten), een dynamisch driehoek-sculptuur met openbaar toegangelijk dak, bijzonder aan te raden.

Falkenried

Falkenried is een voormalige tramremise en -werkplaats, die is herontwikkeld tot een wijk met woon-, werk- en servicefuncties. Het masterplan is van Bolles-Wilson architecten, en architecten zoals BRT, Renner Hainke Wirth en Baumschlager Eberle geven een indruk hoe men nu in Duitsland bouwt. Gebruik een vers gebrouwen kop bonenkoffie in de Mars Bar.

Slapen

Architectonisch verantwoord slapen is aan te bevelen in het sublieme SIDE hotel (Drehbahn 49, architect Jan Störmer) of in het Moevenpick Hotel (in een oude watertoren, Sternschanze 6, midden in het leuke Sternschanzenpark). Allebei duur maar in ieder geval het kijken waard. Anders kan je goedkoper terecht in de zestiger jaren chic van Motel Hamburg (Hoheluftchaussee 117-119), of de instant-sleep (Max Brauer Allee 277, in de hippe wijk Schanze met de „galao-tippelzone“; galao = portugese koffie verkeerd).