Nieuws

Mecanoo ontwerpt stadskantoor Delft

Mecanoo architecten krijgt de opdracht om het nieuwe stadskantoor en de stationshal van Delft te ontwerpen. Dit is het resultaat van een selectieprocedure, waarvan de uitkomst vanochtend bekend werd.

Er waren vier architecten in de race voor deze prestigieuze opdracht. Naast Francine Houben van Mecanoo architecten waren dat Dirk Jan Postel (Kraaijvanger • Urbis), Sjoerd Soeters (Soeters Van Eldonk Architecten) en Rudy Uytenhaak (Rudy Uytenhaak Architectenbureau). Met zeer uiteenlopende ontwerpen hebben de vier architecten een antwoord geformuleerd op de uitdagende en unieke opdracht: een herkenbaar en functioneel station combineren met een representatief en doelmatig onderkomen voor de gemeentelijke organisatie. De nieuwbouw komt aan de noordkant van het Stationsplein, grotendeels boven de spoortunnel. Het nieuwe gebouw moet aansluiten op de bestaande gebouwen eromheen en op het ondergrondse deel van het NS-station, en tegelijkertijd een 'smaakmaker' zijn voor de nieuwe ontwikkeling in de Spoorzone.

Mecanoo gebruikt in het ontwerp gevelpanelen met glazen elementen van gesmolten glasplaten. De bovenste etages zijn opgedeeld in afzonderlijke ‘gebouwen’, van elkaar gescheiden door stegen. De stationshal en de hal van het stadskantoor zijn gewelfd, afgewerkt met Delfts blauw grafiek.

De keuze voor Mecanoo is bepaald door de selectiecommissie én door de Delftse bevolking, via het Delft Internet Panel (DIP). Het cijfer van de selectiecommissie bepaalde voor 75% de einduitslag, de peiling van het DIP woog voor een kwart mee. De eindscore, vastgesteld door een notaris, is als volgt:

Naam       selectiecommissie       DIP     Eindscore

Mecanoo                    7,806    5,954            7,34

Uytenhaak                 7,558    5,698            7,09

Soeters Van Eldonk   6,370    7,064            6,54

Kraaijvanger Urbis     6,340    5,605            6,16

De bouw van de stationshal en het stadskantoor begint in 2010. De planning is erop gericht dat het station in 2012 in bedrijf is. Naar verwachting is het stadskantoor in 2014 helemaal af.