Nieuws

Thonik wint Designprijs Rotterdam 2007

Afgelopen zaterdag ontving Thonik, buro voor visuele communicatie, de hoofdprijs uit handen van Lidewij Edelkoort. De internationale jury verkoos unaniem Thonik als winnaar. De prijs van de Rotterdamse Designprijs bestaat uit een vrij te besteden geldbedrag van 20.000 euro.

Thonik wint de Designprijs Rotterdam met de ingezonden verkiezingscampagne van de Socialistische Partij. Deze inzending omvat het ontwerp van de nieuwe huisstijl van de SP, de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006, de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 en de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2007. Onderdelen uit de ingezonden campagne zijn onder andere de 'NU SP.'-posters ontwikkeld i.s.m. Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, de SP-SoepExpres ontwikkeld i.s.m. Joep van Lieshout en Johannes van Dam en het virale internetfilmpje waarin de kiezer rechtstreeks wordt aangesproken door Jan Marijnissen.

De Designprijs Rotterdam is een tweejaarlijkse, nationale prijs die de gemeenschappelijke kwaliteiten van de visie van vormgevers en het Nederlandse ontwerp onder de aandacht brengt. De jury bestond dit jaar uit Fernando Brizio (ontwerper, Portugal), Didier Krzentowski (directeur Galerie Kreo, Parijs) en Gareth Williams (curator V&A Museum, London).

Genomineerd voor Designprijs Rotterdam 2007 waren: DEMAKERSVAN, Irma Boom, Joris Laarman, KapteinRoodnat , Koninklijke Tichelaar Makkum, Marga Weimans, Marije Vogelzang, Petra Blaisse / Inside Outside, Philips Design, Ranj Serious Games, Strange Attractors, Studio Makkink & Bey, Thonik en Ton Matton.

Naast de traditionele ‘Designprijs Rotterdam’ werden ook de winnaars van drie nieuwe prijzen bekendgemaakt. Met ingang van de editie 2007 is het ‘Designprijs Rotterdam Opdracht Portfolio’ in het leven geroepen. Deze opdrachtportfolio bevat drie opdrachten, bijeen gebracht door Woningcorporatie Com∙wonen, de Kamer van Koophandel Rotterdam en de Economic Development Board Rotterdam (EDBR).

– De ‘EDBR prijs voor opdrachtgeverschap’ gaat naar Marije Vogelzang

– De ‘Com∙wonen Opdracht’ is voor KapteinRoodnat

– Petra Blaisse / Inside Outside krijgt een opdracht van de Kamer van Koophandel