Nieuws

BNA Kubus 2007 voor OMA

De prestigieuze architectuurprijs de BNA Kubus is dit jaar toegekend aan het bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) voor het gehele oeuvre. De jury roemt de enorme invloed van het werk van OMA op de architectuur in Nederland, en ver daarbuiten. Het bureau heeft met zijn werk en werkwijze ruimte gemaakt voor het vak.

De BNA Kubusjury 2007 was binnen de gestelde opdracht – een oeuvreprijs toe te kennen voor de bijzondere bijdrage aan de Nederlandse architectuur – unaniem van mening dat de Kubus toekomt aan bureau OMA. De jury roemt het excellente vakmanschap dat blijkt uit het gerealiseerde werk. Het Rotterdamse bureau is in Nederland vooral bekend van de Kunsthal in Rotterdam, het Nederlands Danstheater in Den Haag, het Educatorium in Utrecht, het Chassé-terrein in Breda, de ondergrondse tramhaltes van het Souterrain in Den Haag, de Nederlandse ambassade in Berlijn en het stadshart van Almere. Stuk voor stuk werken die optimisme en durf uitstralen.

OMA is niet alleen in staat weergaloos mooie ruimten te creëren waarvoor op een liefdevolle manier wordt nagedacht over details op elk schaalniveau. De jury is er ook van overtuigd dat de bureaumethodiek die OMA toepast van invloed is op de ontwikkeling van de projecten. Het bureau hanteert een onconventionele manier van ontwerpen en benadert elke opdracht met onvoorwaardelijke energie. Het is in staat een opdracht geheel op zijn kop te zetten en daar op een andere manier naar te kijken, waarbij de vragen opnieuw kunnen worden gesteld en geformuleerd. Dit leidt tot onconventionele oplossingen.

Met deze voordracht waardeert de jury de bijzondere reeks gebouwen in binnen- en buitenland van OMA, maar ook haar bijdrage aan de bureau- en beroepspraktijk, nationaal en internationaal.

Partners van het bureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) zijn Rem Koolhaas, Ole Scheeren, Ellen van Loon, Reinier de Graaf, Floris Alkemade en Victor van der Chijs.

De BNA Kubusjury bestaat dit jaar uit Freerk Hoekstra, Koen van Velsen, Eerde Schippers, Rob Hootsmans, Arjen Oosterman en Han Michel.

De BNA Kubus is de hoogste onderscheiding van de BNA die wordt toegekend voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De BNA Kubus wordt sinds 1965 jaarlijks uitgereikt en werd eerder onder meer toegekend aan de architecten Herman Hertzberger, Wim Quist, Jo Coenen, Benthem & Crouwel, Koen van Velsen, Aldo en Hannie van Eyck, Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge, Kees Rijnboutt en Wiel Arets. Vorig jaar nam Frits van Dongen de BNA Kubus in ontvangst.

De uitreiking van de BNA Kubus vindt plaats op 10 november 2007 in de Kunsthal te Rotterdam.