Nieuws

Neutelings Riedijk geselecteerd als architect Cincinnati Art Museum

Na zes maanden nadenken heeft de selectiecommissie van het Cincinnati Art Museum Neutelings Riedijk geselecteerd als architect van de uitbreiding en renovatie. Tot de shortlist van mogelijke kandidaten behoorde, naast twee Amerikaanse bureaus Diller Scofidio + Renfro en Smith-Miller + Hawkinson, ook UN Studio.

Twee Nederlandse bureaus, dat kon natuurlijk geen toeval zijn aangezien Aaron Betsky sinds oktober vorig jaar directeur van het museum is. Desondanks mag het opmerkelijk worden genoemd dat een Nederlands bureau de klus nu mag gaan klaren. Voor Neutelings Riedijk is het de eerste grote opdracht buiten Europa. Misschien dat het enthousiaste artikel in de New York Times de doorslag heeft gegeven.

De lokale krant The Enquirer houdt het op de typisch Nederlandse kwaliteiten van het werk van Neutelings Riedijk:

'Neutelings Riedijk represent what Terence Riley calls the Dutch aesthetic, which he defines as thrifty with a smart use of material and a vigorous modern form.'

'It’s economical, not as in cheap but as in selecting the most effective gesture and leaving it at that,' says Riley, former chief curator of architecture and design at the Museum of Modern Art and now director of the Miami Art Museum. “In architecture, half the game is knowing when to quit.'

Het Cincinnati Art Museum werd in 1881 opgericht. Door de jaren heen is het oorspronkelijke gebouw uitgegroeid tot een complex van zeven met elkaar verbonden maar opzichzelfstaande elementen. Deze vleugels zijn door verschillende architecten in diverse stijlen ontworpen. Neutelings Riedijk krijgt de opdracht een uitbreiding te ontwerpen en tegelijkertijd eenheid te brengen in het complex van bestaande gebouwen.