Nieuws

RAU wint prijsvraag in Lyon

Het winnende plan is ontworpen door RAU samen met het Franse architectenbureau, SOHO architecture & urbanisme en ITF, Ingenierie Tous Fluides

In het Carré de Soie komt nu een nieuwe voorbeeldwijk, gelegen tussen het centrum en de luchthaven. Hiervoor wordt de bestaande ‘aangegroeide’ woningbouw wordt gesloopt om plaats te maken voor een duurzaam stedenbouwkundig concept. De hoge ambities van Lyon met ‘Carré de Soie’ moeten tastbaar gemaakt worden in dit voorbeeldproject door de toepassing van duurzame technieken en laag energieverbruik. De opgave voor de prijsvraag betrof een kantorencomplex met winkelcentrum, parkeergarage en 92 sociale woningbouwappartementen, in totaal 21.000 m2 bvo. Het complex wordt maatgevend voor het stadsdeel als geheel. Het verrijst op een centraal knooppunt aan het eind van de metrolijn naar het centrum, pal naast een ‘park and ride’ en direct aan de tramlijn naar het vliegveld.

Om zo dicht mogelijk te komen bij het zelfopgelegde doel: een geheel zelfvoorzienend en op eigen kracht CO2-neutraal ontwerp, is voorgesteld om de gevels van gerecycled glas en gerecycled glasvezelversterkt beton te maken. Door uitsluitend gebruik te maken van oneindige energiebronnen en zelf opgewekte energie wordt gestreefd naar een laag energieverbruik (klasse A EPBD).