Nieuws

Ziekenhuis van de toekomst

De tijdelijke vereniging AAPROG, Boeckx & partners en BURO II won de wedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist. Vzw Gezondheidszorg Oostkust baat momenteel twee ziekenhuizen uit in Knokke en Blankenberge en schreef vorig jaar een wedstrijd uit voor een fusieziekenhuis.

Het terrein waarop het ziekenhuis komt is twintig hectare groot. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven. Het nieuwe ziekenhuis moest zowel origineel, functioneel als toekomstgericht en duurzaam zijn en het landelijke karakter van de omgeving bewaren.

Ceci n’est pas un hôpital – De verwijzing naar Magritte duidt op de nationale en internationale pilootfunctie van het winnende project en haar opdrachtgevers. Een ziekenhuis dat niet aanvoelt als een ziekenhuis maar eerder als een geruststellende en open state-of-the-art zorgomgeving die inspirerend is, vol licht, natuur, warmte en verbeelding.

Het winnende ontwerp zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de technische ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De ontwerpers koppelen hoogtechnologische zorg aan een algemeen gevoel van welbehagen en vrije beweging voor iedereen die in het nieuwe ziekenhuis verblijft, werkt of komt. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos.

Binnentuinen domineren het interieur. Bovendien worden natuurlijke ventilatie en lichtinval geoptimaliseerd door een dubbele glasgevel die meteen het efficiënt onderhoud en de duurzaamheid van het gebouw garandeert. Dit is slechts één voorbeeld van de technische en duurzame integratie van functionaliteit, natuur en menselijke interacties die het gebouw vormgeven. Ten slotte wordt het winnende ontwerp gekarakteriseerd door innoverende flexibiliteit en uitbreidbaarheid. Een direct resultaat van de langetermijnvisie en de gevoeligheid van de architecten voor de integratie van het ziekenhuis en haar omgeving en voor alle medische, sociale en culturele processen die zich in en rond het ziekenhuis zullen afspelen.