Nieuws

De Uitslagen: wie won wat…

Micha de Haas architecten wint Ymere NAi prijsvraag

Met het ontwerp ‘Mengen en Loslaten’ heeft Micha de Haas architecten de Ymere NAi prijsvraag 2007 '1:500 Ontwerp Heesterveld' gewonnen. De jury koos het ontwerp om het sterke concept: Enerzijds mengt het verschillende gebruiksfuncties als wonen en recreëren, anderzijds probeert het plan de sociaal-economische situatie van de wijk te verbeteren. De jury noemde ook de sterke theoretische onderbouwing en de ruimte die het plan biedt zich in de loop der jaren eventueel verder te transformeren. Tweede prijswinnaar Metrohalte Bijlmerpark van M3H architecten maakte indruk vanwege het landschappelijke aspect. “Het deels terugbrengen van het polderlandschap is niet alleen een oplossing voor de behoefte aan waterberging, het geeft ook een sterke identiteit aan de wijk”, aldus de jury. De overige genomineerde ontwerpen waren van Dittmar Architecten BNA, Inbo architecten, FARO architecten en Bureau Marco Henssen.

Architectuur strohalm voor Palestijnse vluchtelingenkampen

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft op 16 november bekend gemaakt dat de Bakema Fellowship 2007/2008 is toegekend aan architect Ismae’l Sheikh Hassan voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Urban Exaggerations and Exceptions – Palestinian Refugee Camp’. Hassan ontvangt een beurs van €10.000 voor het onderzoek dat zich zal richten op de architectonische en stedenbouwkundige mogelijkheden om een positieve impuls te geven aan het leven in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft uit 29 inzendingen unaniem voor dit voorstel gekozen vanwege de mogelijke omkering van de vastgeroeste politieke status naar een dynamische ruimtelijke ontwikkeling, waarbij architectuur een exploratie en representatie kan zijn van de ruimtelijke uitdagingen die Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon bieden.

Ismae’l Sheikh Hassan (Libanon 1980) is promovendus aan de Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven). Hij behaalde in 2002 zijn bachelordiploma aan de Mississippi State University School of Architecture met een project waarin hij onderzoek deed naar het ontwerp van gebouwen in Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. In 2005 studeerde hij af als master aan de KULeuven waarin hij een multidisciplinaire verbreding van dit onderwerp zocht. In de voorbereidingen van zijn promotie aan de KULeuven richt zich op de verdere mogelijkheden van architectuur en stedenbouw in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon.

The Great Indoors Awards 2007

Op zaterdagavond 17 november zijn vijf prijzen van The Great Indoors  2007 uitgereikt in het NAi Maastricht. De jury stemde anoniem voor de vijf  geselecteerde inzendingen. Wonderwall werd onderscheiden met de  prijs Interior Design Firm of the Year, Zaha Hadid, Heatherwick Studios, Ryui Nakamura Architects en Item Idem ontvingen de overige vier prijzen van The Great Indoors Awards 2007. De jury baseerde haar keuze op een voorafgaande selectie van 23 genomineerden uit ruim 275 inzendingen.

The Great Indoors is een nieuwe, tweejaarlijkse, internationale interieur design prijs. Interieur design, momenteel het meest vitale terrein binnen de vormgeving, integreert de disciplines mode, architectuur en productvormgeving. Door het wereldwijd signaleren van de beste interieur ontwerpen, wil The Great Indoors AWARD de best-of-practice cases belonen en daarmee de kwaliteit van interieur vormgeving verhogen. De jury van The Great Indoors Award 2007 bestond uit Rolf Fehlbaum (CEO Vitra), Renny Ramakers (Oprichter en directeur Droog Design), Andrej Kupetz (Algemeen directeur German Design Council en directeur Zollverein School), Claus Sendlinger (CEO en President van Design Hotels AG) en Wiel Arets (Architect en oprichter van Wiel Arets

Architects).