Nieuws

EAP 2007 voor Martina Malsbender

Afgelopen zaterdag werd de Euregionale Architectuur Prijs uitgereikt, de prijs voor het beste afstudeerproject afkomstig van de vijf architectuuropleidingen uit de Euregio.

Van de circa 500 afstudeerplannen van het collegejaar 2006-2007 werden 30 projecten geselecteerd voor deelname aan de competitie. De internationale jury, bestaande uit Christian Kieckens, Sophie Fette, Vera Yanovshtchinsky, Matthias Koch en Adrien Verschuere besloot na rijp beraad drie prijzen toe te kennen.

Eerste prijs Martina Malsbender (RWTH Aachen) voor haar project “Doppelmuseum”

Reactie van de jury: Dit ontwerp bezit een onverwacht programma. De combinatie van twee erg verschillende presentaties: landbouwvoorwerpen en sculpturen. Het thema van een gebouw in een gebouw werd op een originele wijze geïnterpreteerd. Met een grote beheersing werd het gebouw ingeplant en werd het idee uitgewerkt met mooie verhoudingen. Ook de proefmaquettes geven een beeld van het ontwerpproces. Voor de jury is het “more than a building”.

Tweede Prijs David Capell (RWTH Aachen) voor zijn project “Tanzzentrum Rotterdam”

Reactie van de jury: Een uiterst helder project. De doorstroom op de begane grond geeft een veelheid aan mogelijkheden binnen de stedelijke structuur van de Wilhelmina Pier. De stapeling van de verdiepingen resulteert in een evidente distributie van de onderdelen van het programma. Vanuit een goed bedachte structuur wordt open ruimte gemaakt die een vrijheid geeft bij een diversiteit aan gebruik. De tekeningen drukken deze ambitie goed uit. De jury stelt zich de vraag of de oplossing voor het dakvlak wel de juiste keuze is gezien de hoogbouw met kantoren en woningen in de directe omgeving.

Derde Prijs Jane Dimacuha (RWTH Aachen) voor haar project “Living bridge – Highdelberg”

Reactie van de jury: Het vrijwaren van het landschap is het vertrekpunt. De keuze van de student voor deze locatie, een stuwdam op een rivier, is onverwacht. De fotomontage toont op een heldere wijze de basisoptie, vier slanke glazen torens als huisvesting voor studenten. Het is een sterk beeld dat indirect verwijzingen heeft met bijvoorbeeld uit het verleden, zoals Sant’ Elia. De uitgewerkte plannen zijn eerder traditioneel en de keuze om de gevel een volledige beglazing te geven is misschien een te eenvoudige optie.

Eervolle vermeldingen gingen nog naar de volgende twee afgestudeerden:

Fred Greve (Academie van Bouwkunst Maastricht) voor zijn project “Guillemins, een wijk in transitie”, Christoph Palmen (RWTH Aachen) voor zijn project “Brücke über die Moldau in Prag”