Nieuws

Lensvelt de Architect Interieurprijs 2007 voor Merkx + Girod

Merkx + Girod Architecten ontvangen de Lensvelt de Architect Interieurprijs 2007 voor hun winkelinterieur van Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht.

Enkele citaten uit het juryrapport:

'Blij verrast was de jury met de ingezonden publieke interieurs in de stedelijke buitenruimte, zoals de woonkamers van Richard Hutten in het Parkrandgebouw en de entree van het T-gebouw van de Erasmus Universiteit door Anthony Kleinepier. Daar staat tegenover, dat tot verbazing van de jury, de thematiek van duurzaamheid nog vrijwel nergens aan de orde komt. Terwijl klimaat en duurzaamheid overal druk besproken onderwerpen zijn, lijken ze in het interieur nog geen rol te spelen. Dat is misschien ook de reden dat onder de ingezonden projecten weinig tegendraadse voorstellen zitten. De interieurwereld heeft zich enorm verbreed en pakt veel onderwerpen aan die twintig jaar geleden nog buiten haar bereik lagen, maar doet dit vooral op een beschaafde manier. '

In september maakte de jury zes nominaties bekend: Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht door Merkx + Girod. Bakkerij Van Opstal – Van Boxel in Brecht (B) door PUUR interieurarchitecten. Fitness ruimte in Bilthoven door de Rijksgebouwendienst. Anatomisch Museum in Leiden door Zee – grafisch en architectonisch ontwerpen. Gebouw Parkrand in Amsterdam door Richard Hutten. Stadsarchief De Bazel in Amsterdam door Claus en Kaan Architecten.

Uit het juryrapport blijkt dat de uiteindelijke keuze ging tussen het Stadsarchief De Bazel door Claus en Kaan en Boekhandel Selexyz door Merkx + Girod, misschien niet geheel toevallig transformaties die, letterlijk en figuurlijk, in een monumentale context plaatsvonden.

'Bij de uiteindelijke keuze is de jury gezwicht voor dat ene project dat het meest consequent het programma van eisen heeft vertaald en de relatie met de stad het beste heeft gemaakt. Voor dat project dat niet alleen een exponent is van een hoogwaardig oeuvre, maar bovendien in moeilijke omstandigheden een specifieke kwaliteit heeft weten toe te voegen. Voor het project kortom dat, om in termen van kunstschaatsen te spreken, de kür het meest sprankelend en trefzeker heeft afgewerkt.'

'Boekhandel Selexyz in Maastricht is gevestigd in een voormalige Dominicanerkerk. De kerk is teruggebracht in haar oude staat. Om het karakter van de kerk te handhaven, is door Merkx + Girod aan een zijde een zware stalen constructie over twee verdiepingen geplaatst waarin de boeken zijn ondergebracht. Door aan de andere zijde van de kerk de winkelinrichting laag te houden, is een heldere en leesbare winkel ontstaan. De jury is zeer onder de indruk van deze ruimtelijke vondsten, evenals van het prachtige lichtplan. De combinatie van boekenflat en kerkruimte is als bijzonder geslaagd ervaren. '

De jury van de Lensvelt de Architect Interieurprijs 2007 werd gevormd door Mels Crouwel (Rijksbouwmeester, Benthem Crouwel Architecten), Liesbeth van der Pol (Dok Architecten), Marc Maurer (Maurer United Architects), Arjen Ribbens (NRC-Handelsblad), Dieter Van Den Storm (Interieur Kortrijk) en Edwin Oostmeijer (Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling). Secretaris van de jury is Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).