Feature

Sloopvergunning voor Glazen Huis

ArchiNed krijgt regelmatig noodmailtjes over dit of dat gebouw dat op de nominatie van sloop staat. We zijn wel wat gewend, maar van het bericht dat het zeven jaar jonge, prijswinnende Glazen Huis in Leerdam er wellicht aan gaat, keken zelfs wij toch wel op.

Uit nieuwsblad Het Kontakt, woensdag 31 oktober 2007

Glazen Huis wordt na zeven jaar alweer gesloopt

Leerdam – Het Glazen Huis aan de Koningin Emmalaan in Leerdam wordt zeven jaar na de bouw alweer gesloopt. Het ontwerp van deze futuristische woning trok landelijke aandacht, maar de bungalow vertoont al vanaf het begin veel bouwkundige gebreken.

Het Glazen Huis wordt sinds november 2001 bewoond door Kor en Yvonne Poelstra. De bouw ging destijds gepaard met nogal wat tegenvallers. “We leven in een kunstwerk, maar het is niet allemaal hosanna”, vertelde het echtpaar destijds aan Het Kontakt. “Er is weinig bij stilgestaan dat je in een Glazen Huis ook nog gewoon moet kunnen wonen.” In 2003 werd de woning alweer te koop gezet. De vraagprijs was destijds 1,3 miljoen euro. Er kwamen vrijwel geen serieuze gegadigden. Kor en Yvonne hebben nu besloten om het pand te laten slopen en op het ruim tweeduizend vierkante meter grote perceel drie vrijstaande woningen te laten bouwen. Het college van burgemeester en wethouders van Leerdam heeft inmiddels ingestemd met de sloop en de bouwplannen.

Gevoelig

Kor Poelstra wil voorlopig even niet reageren op de ontwikkelingen. “Het ligt allemaal heel gevoelig”, zegt hij. Hij verwacht nog wel wat tegenstand van de initiatiefnemers van weleer: CWL Koopwoningen en de Nederlandse afdeling van Saint-Gobain. De woning, ontworpen door Kruunenberg Van der Erve Architecten in Amsterdam, is in 2001 opgebouwd door het verlijmen van één centimeter dikke glasplaten. Door deze verlijming van glasplaten van verschillende breedte zijn inhammen en uitstulpingen ontstaan, waardoor het gevoel ontstaat dat de bewoner of de bezoeker zich in een gletsjer bevindt.

Architect Gerard Kruunenberg is onaangenaam verrast door het nieuws. “Ik zou het zeer triest vinden als het Glazen Huis daadwerkelijk wordt gesloopt. Ik denk dat het uiteindelijk niet zo’n vaart zal lopen”

Kruunenberg was destijds compagnon van Paul van der Erve, de feitelijke architect van het huis. Het Amsterdamse architectenbureau kreeg veel internationale belangstelling van internationale vakbroeders. Kruunenberg hoopt en verwacht dat er nog wel een tegenbeweging op gang zal komen om het Glazen Huis te behouden. “Overigens zal het fysiek nog niet meevallen om het pand te slopen. Tijdens de bouw moest er ook al eens een klein stukje van het glas worden afgebroken. Dat viel nog niet mee.”

Ook burgemeester Victor Molkenboer vindt het jammer dat het unieke pand verdwijnt. “Het is een begrip: regionaal en landelijk. We hebben begrepen dat het niet haalbaar is om het pand in technisch goede staat te brengen en te houden. Het is uiteindelijk aan de eigenaar om te bepalen wat er met het pand~gebeurt.”