Nieuws —

Ronald McDonald VU Kinderstad: even weg van de lage plafonds

Willemien van Duijn

In februari 2008 gaat de Ronald McDonald VU Kinderstad officieel open, daarmee is er voor het eerst een inzending van een BNA Jonge Architecten Prijsvraag daadwerkelijk uitgevoerd. De BNA schreef de prijs in 2003 samen met het Ronald McDonald Kinderfonds uit.

In 2003 schreef de BNA samen met het Ronald McDonald Kinderfonds een prijsvraag uit onder jonge architecten. Gezocht werd een ontwerp voor de nieuw te bouwen Ronald McDonald VU Kinderstad te Amsterdam. Sponge Architects won in maart 2004 de prijsvraag met het plan Er op uit, ontworpen in samenwerking met Rupali Gupta. Onlangs organiseerden de ontwerpers Björn van Rheenen en Roland Pouw (de laatste is ondertussen het bureau IOU Architecture gestart) een rondleiding door hun bijna voltooide ontwerp. VU Kinderstad zal in februari 2008 officieel geopend worden en daarmee is er voor het eerst een inzending van een BNA Jonge Architecten Prijsvraag daadwerkelijk uitgevoerd.

VU Kinderstad is gevestigd op de 9e en 10e verdieping van het VU medisch centrum, direct naast de kinderafdeling. Kinderen die een daglang in het ziekenhuis moeten zijn om allerlei onderzoeken te ondergaan kunnen hier samen met hun ouders tussen de onderzoeken door even bijkomen door te spelen of uit te rusten in een van de relaxruimtes. Ook kinderen die weken of soms zelfs maanden in het ziekenhuis moeten verblijven kunnen hier het ziekenhuis met de verlaagde plafonds ontvluchten. Het idee achter het ontwerp is dat de kinderen zich letterlijk los kunnen maken van hun ziekte door bovenop het ziekenhuis te klimmen alsof ze even op een wolk weg kunnen drijven van alle ellende.

 

Het interieur nodigt uit om te spelen. De Kinderstad heeft een groot aantal sponsors, waaronder Radio 538 en Ajax. Deze sponsors maken het mogelijk om de kinderen, die soms voor hele lange tijd van hun normale alledaagse leven verstoken zijn, toch contact te laten leggen met de wereld buiten het ziekenhuis. Zo zijn er aan de rand van het trapveldje, met uitkijk richting de Arena, postvakjes van de voetballers van Ajax geplaatst. Kinderen kunnen hier hun brieven aan hun favoriete speler posten zodat deze door de spelers beantwoord kunnen worden. Er is een deel van een vliegtuig nagebouwd, compleet met cockpit, en een verkeerstorentje dat gericht is op Schiphol vanwaar vliegtuigen gespot kunnen worden. De kinderen kunnen radio maken in de 538 Studio en hun eigen websites ontwerpen. Maar ook voor een potje rummikub of een stukje hinkelen kunnen kinderen hier terecht.

De architecten wilden een echte stad ontwerpen, compleet met stadhouder en burgemeester. Door middel van losse volumes is de stad opgedeeld in verschillende gebieden, wijken. Deze volumes, die op sommige plaatsen door de gevel steken om het contact met buiten te versterken, zijn voorzien van panelen met enorm opgeblazen prints van natuurlijke elementen zoals mos, honingraat, waterdruppels en bladeren. De vloeren zijn van hout en de metalen plafondpanelen zijn bruin gespoten om ze natuurlijker te doen lijken. De ontwerpers vonden het heel belangrijk om de natuur in de artificiële ziekenhuiswereld binnen te laten. Echter, aangezien hygiëne uiteraard een belangrijke rol speelt in VU Kinderstad, is het helaas onvermijdelijk dat het kunstmatige het natuurlijke overheerst.

In het hart van het ontwerp ligt een amfitheater, hier lopen de twee verdiepingen vloeiend in elkaar over. In het theater kunnen films vertoond worden, en kinderen kunnen er toneelspelen. Verder kunnen zij hier door middel van webcams het leven van de dieren in Artis volgen.

VU Kinderstad beslaat twee verdiepingen bovenop een bestaand gebouw van het VU medisch centrum en valt vooral op door de titanium gevelbekleding die totaal afwijkt van het metselwerk van de bestaande onderbouw. Naast de gevels is ook het enorme overstek afgewerkt met titanium. In totaal zijn 20.000 doosjes van drie soorten titanium, glanzend, mat en het voor het eerst in Europa toegepaste Crystal-titanium, in de gevel verwerkt. De duizenden doosjes, met een oppervlak van ongeveer tien bij tien centimeter, zijn door twee personen met de hand gevouwen en vervolgens op dusdanige wijze op ingefreesde houten panelen bevestigd dat geen paneel hetzelfde is. Deze toepassing waarbij drie soorten titanium vlakjes onder verschillende hoeken op de gevel zijn geplaatst, is zelfs uniek in de wereld.