Nieuws

Winnaar ideeënprijsvraag Burgemeester Zoekt Woning bekend

Burgemeester Op Stelten, een ontwerp van Zeger van der Voet en Philip Luehl uit Delft, heeft de prijsvraag Burgemeester zoekt Woning gewonnen. Deze ideeënprijsvraag voor een nieuwe Rotterdamse ambtswoning is georganiseerd door BNA Kring Rijnmond in het kader van Rotterdam 2007 City of Architecture.

Burgemeester Ivo Opstelten: 'Rotterdam mist al jaren een officiële ambtswoning. De ontwerpers stonden voor een moeilijke opgave want een burgemeesterswoning moet wat betreft architectuur uitdagend zijn, zodat deze een bijdrage levert aan de architectuur van Rotterdam. Vooral de plek aan de Westerkade spreekt mij erg aan.'

De jury koos het winnende project uit 54 inzendingen. De tweede prijs ging naar Processor van MONOLAB Architects uit Rotterdam, Utopie van Jaap Tromp uit Aalsmeer kreeg een eervolle vermelding.

BNA Kring Rijnmond wil met deze prijsvraag de discussie op gang brengen over het fenomeen burgemeesterswoning. De locatie voor de ambtswoning was vrij te kiezen binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam. De winnaar ontvangt een geldbedrag om het idee verder uit te werken. Of de winnende woning daadwerkelijk gebouwd gaat worden, wordt onderzocht.

De jury bestaat uit voorzitter Mark Harbers (wethouder Economie, Haven en Milieu Rotterdam), Caroline Bijvoet (bestuurslid BNA Kring Rijnmond), Hans Bouma (directeur Bouwen Dura Vermeer), Pieter Hameetman (ontwikkelingsmanager BAM Vastgoed), Cesare Peeren (2012 architecten), Wim Quist (architect) en John Westrik (stedenbouwkundige gemeente Rotterdam). Zij hanteerden de beoordelingscriteria: architectonische kwaliteit, stedenbouwkundige inpassing en de balans tussen woonkwaliteit en wooncomfort versus energiegebruik en milieubelasting.