Nieuws

Eindejaars prijzenslag

Vorige week werden de winnaars van de Rietveldprijs, de Zuiderkerkprijs en – niet te vergeten – de stadsvogelhuisjes prijsvraag bekend gemaakt.

Erick van Egeraat en VenhoevenCS winnen Rietveldprijs 2007

De tweejaarlijkse Rietveldprijs gaat dit keer naar twee gebouwen. Het A.A. Hijmans van den Bergh faculteitsgebouw van de Universiteit Utrecht, ontworpen door Erick van Egeraat associated architects (EEA), deelt de prijs met het schoolgebouw Forum 't Zand van VenhoevenCS architecten.

Het A.A. Hijmans van den Berghgebouw in De Uithof is het onderkomen van het biomedisch cluster van de Universiteit Utrecht. Achter de neutrale gevel vindt een explosie van kleur en beleving plaats. Het juryoordeel: ‘In het interieur verhult de barokke inrichting in eerste instantie de ruimtelijke structuur. Toch blijkt deze juist opvallend helder. Hierin schuilt dan ook de kracht van het project.’

Forum ’t Zand is een als een ruimteschip ogende brede school, dat de jury zeer vrolijk stemde: ‘Dit is een schoolgebouw waaraan elk kind met plezier zal terugdenken. Het verleent de scholen en andere gebruikers een identiteit en biedt de wijk een icoon.’ De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop Venhoeven deze maatschappelijke opgave met beperkt budget heeft vormgegeven.

De jury bestond uit Ton Schaap (stedenbouwkundige), André Kempe (Atelier Kempe Thill), Wilfried van Winden (Molenaar en Van Winden architecten), Marieke Hillen (redacteur De Architect). De officiële prijsuitreiking zal op 28 januari 2008 plaatsvinden. Op deze dag zal ook de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt worden.

Huismushuis door Peter J. Visser

Huismushuis

De door het RAP architectuurcentrum uitgeschreven ontwerpwedstrijd 'Stadsvogel zoekt huis' is zaterdag 15 december gewonnen door Peter J. Visser (Iceberg bouwplaten) met een bouwplaat getiteld Huismushuis. De tweede prijs ging naar beeldend kunstenaar Thijs van Kimmenade, de derde prijs was voor Jurgen ten Hoeve.

Het huismushuis is een mal waarmee eenvoudig een vogelhuisje gemaakt kan worden. Overtrekken, uitsnijden, monteren en plakken. Als materiaal kun je melk- of frisdrankkarton (zogenaamde stucloper) gebruiken. De houdbaarheid is hoogstwaarschijnlijk beperkt tot één seizoen, maar het ziet er fleurig uit en het afvalkarton krijgt een tweede leven. Bovendien isoleert het redelijk. De vormgeving is functioneel: een afdakje boven de ingang en gerende gevels om het binnen droog te houden. Het ophanggat in de achtergevel, zorgt tevens voor de nodige ventilatie.

Alle inzendingen zijn tot 26 januari 2008 te zien in het RAP architectuurcentrum te Leiden.

Noordkop, Spaarndammerdijk door Marlies Rohmer

Zuiderkerkprijs 2007 voor Marlies Rohmer

Op donderdag 13 december reikte Wethouder Van Poelgeest de Zuiderkerkprijs 2007 uit. De winnaars zijn Marlies Rohmer en De Principaal, architect en opdrachtgever van project Noordkop op de Spaarndammerdijk 1-11. De Noordkop bestaat uit twintig woningen, een supermarkt, coffeeshop en vier atelierwoningen. De jury looft de complexiteit en de rijkdom die architect en opdrachtgever hebben weten te bereiken. De maten zijn genereus: de deuren zijn hoog en de oppervlakte dusdanig dat er van de driekamers makkelijk vier kunnen worden gemaakt. Ook prijst de jury de manier waarop het gebouw als een scharnier functioneert tussen buurt en toegangsweg. Het project is een voorbeeld van de wijze waarop compact en ingenieus bouwen kan worden ingezet om gezinnen in de stad te houden.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Rob van Engelsdorp Gastelaars, emeritis hoogleraar sociale geografie UvA, Tracy Metz, architectuur journalist NRC en gastonderzoeker RPB en Don Murphy, architect VMX Architects en winnaar Zuiderkerkprijs 2006.