Nieuws

Winnaars Europan 9

De winnaars van de negende editie van Europan zijn bekend. Onder voorzitterschap van Herman Meijer koos de jury uit de 172 inzendingen die Europan Nederland ontving drie eersteprijswinnaars, twee tweedeprijswinnaars en drie bijzondere vermeldingen.

Het thema van Europan 9 luidt 'Sustainable City and New Public Spaces'. Of het nu gaat over verkeer en vervoer, over open ruimte versus bebouwing, over (her)gebruik van gebouwen, duurzaamheid vormt een wezenlijk onderdeel van het denken over en het vormgeven aan de stad. Deze aspecten komen daarom terug in de opgaven voor de Europan 9-locaties.

In Nederland konden de deelnemers van Europan 9 kiezen uit locaties in de steden Almere (IJmeerkwartier / Pampushout), Amsterdam (Buiksloterham, 'Kop van Hasselt'), Groningen (Woonschepenhaven) en Nijmegen (Knoop Winkelsteeg / Station de Goffert). Elke locatie kent weer een studiegebied, waarvoor een stedenbouwkundige visie werd gevraagd, en een plangebied dat architectonisch diende te worden uitgewerkt.

ALMERE

Eerste prijs: EA 247 – Montage City

Robert-Jan de Kort (Nederland/1979), Sander van Schaik (Nederland/1978), Max Cohen de Lara (Nederland/1979)

Tweede prijs: IS 187 – CODEgreen

Suzanne Ellis (Nederland/1977), Ieke Koning (Nederland/1979)

Bijzondere vermelding: JM 286 – Non Linear

Jeroen Heester (Nederland/1972)

AMSTERDAM

Eerste prijs: VL 481 – 020-00

Auguste van Oppen (Nederland/1981), Marc van Asseldonk (Nederland/1979)

Tweede prijs: AM 181 – Big B

Beatriz Ramo López de Angulo (Spanje/1979)

GRONINGEN

Eerste prijs: EE 133 – Vrijplaats Beet

Nynke Rixt Jukema (Nederland/1979), Jasper van Zellingen (Nederland/1977)

Bijzondere vermelding: CA 888 – Finger of Meerstad

Anita Rühle (Duitsland/1976)

NIJMEGEN

Bijzondere vermelding: GN 777 – Nijmegen Glooit!

Aldo Trim (Nederland/1977), Sander Lap (Nederland/1979), Silvia Lupini (Italië/1975)

Meer informatie over de inzendingen, en het juryrapport, is te vinden op de website van Europan Nederland.

Op donderdagmiddag 24 januari a.s. vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats in bioscoopcomplex Utopolis in Almere. De prijsuitreiking is openbaar, maar aanmelden is verplicht, dit kan via de website van Europan Nederland.