Feature

Architectuur op Google Earth

Als aanvulling op de vertrouwde collectie papieren architectuurgidsen verschijnen er steeds meer gidsen online. Sinds kort is digitaal architectuurland uitgebreid met een nieuwe architectuurgids: de digitale architectuurgids van Architectuur.org.

De website Architectuur.org toont een vooralsnog selecte keuze aan abri’s, bruggen, jonge monumenten en belangwekkende nieuwbouw, ontsloten via Google Earth. Door op de plaatsmarkering te klikken zijn tal van wetenswaardigheden en links naar achtergrondinformatie beschikbaar. De informatie van Architectuur.org onderscheidt zich van andere online architectuurgidsen zoals Archipedia.org en Mimoa.eu door een beperking tot Nederland. De hoeveelheid ingevoerde projecten in Architectuur.org lijkt ook enigszins willekeurig. De selectiecriteria zijn niet duidelijk. Een andere beperking is dat er (nog) geen projecten direct door de bezoekers zelf kunnen worden toegevoegd. Het zelfcorrigerend vermogen van de gebruikersgemeenschap, zoals dat op sites als Wikipedia plaatsvindt, wordt nog niet benut.

Voor alle online architectuurgidsen geldt trouwens nog steeds dat er een printer aan te pas moet komen. Het is nu wachten op een gebruiksvriendelijke koppeling met een autonavigatiesysteem, zodat snel kan worden nageplozen of in de spaarzame vrije tijd tussen de afspraken door nog interessante foto’s gemaakt kunnen worden. Het blijft vooral raadzaam om altijd het adres goed te controleren omdat plaatsmarkeringen in Google Earth niet altijd op de juiste plek lijken te staan.