Nieuws

Claus en Kaan Architecten krijgen opdracht Centrum voor Woord Beeld en Geluid in Alkmaar

Vijf bureaus waren door de gemeente Alkmaar uitgenodigd een ontwerp te maken voor het Centrum voor Woord Beeld en Geluid. Hoofdprijs: realisatie. Vrijdag werd bekend dat Claus en Kaan Architecten de opdracht hebben gewonnen.

Provadja Film & Podium, de stichting Lucebert en de gemeente willen het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid (werktitel) vestigen aan de Doelenstraat. Het Centrum moet een plek worden voor film, theater, muziek, beeldende kunst en poëzie en waarin de dwarsverbanden tussen deze vormen van cultuur worden opgezocht. Het programma bestaat onder meer uit een expositieruimte, theaterzaal voor minimaal 150 bezoeker, twee filmzalen (125 en 60 zitplaatsen), een winkel, leeszaal en een restaurant.

De opdracht aan de architecten was onder meer dat het ontwerp een combinatie moet zijn van een nieuw gebouw met het rijksmonument Doelenstraat 3, dat wordt gerestaureerd.

Van de vijf architecten die een ontwerp uitwerkten, naast Claus en Kaan, Cruz y Ortiz, Greiner, van Goor en Huijten architecten, De Jonge – NL Architects en  ZILT – RAU, is het ontwerp van Claus en Kaan Architecten gekozen omdat dit volgens de jury het best past binnen de gestelde criteria.

Het ontwerp bestaat uit een aantal verschillende gebouwen, die de juiste schaal, bouwhoogte en massa hebben. De kleinschaligheid die hierdoor ontstaat, past bij de structuur van Alkmaar. “De toevoeging van een stukje stad aan het centrum van Alkmaar” zei de heer Aryan Sikkema, namens de jury.

De gemeente is voornemens de opdracht te gunnen voor het definitief ontwerp. Na de zomervakantie van dit jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voortzetting van het project.