Nieuws

Cultuurprijs Vlaanderen 2007 architectuur voor Coussée en Goris

Maandagavond 4 februari zijn de laureaten van de Vlaamse Cultuurprijzen 2007 bekend gemaakt. In de categorie architectuur ging de prijs naar Ralf Coussée en Klaas Goris (Coussée en Goris, Gent).

Jaarlijks worden door het Vlaamse ministerie van Cultuur de Vlaamse Cultuurprijzen uitgereikt. De Cultuurprijs voor Architectuur en Vormgeving alterneren jaarlijks. De genomineerden waren dit jaar, behalve Coussée en Goris, constructeur Laurent Ney en curator Moritz Küng.

Een vakjury bestaande uit onder andere Jo Crepain, Guy Châtel en Dominique Pieters oordeelden over Coussée en Goris:

'Tussen 2000 en 2002 onderging het vijftiende-eeuws Groot Vleeshuis in Gent een metamorfose. De herbestemming van dit waardevol historisch pand tot promotiecentrum van Oost-Vlaanderen is een van de beter bekende projecten van Ralf Coussée (1949, Roeselaere) en Klaas Goris (1950, Brussel). Het Gents architectenduo maakt al twintig jaar naam met utiliteitsbouw en renovaties van oude panden.

In deze moeilijke omgevingen hebben Coussée en Goris leren reduceren. Ze bouwen gebald, economisch en expressief, vaak met weglating van afwerkingslagen. De aanpak van Coussé en Goris is menselijk in de letterlijke zin. Hun constructies zijn immers niet abstract. Ze tonen hoe de dingen door mensenhanden in elkaar zijn gezet. Schreeuwerige sterarchitectuur is aan hen niet besteed. Radicaal modernistisch absolutisme evenmin. Typologie, ruimte en materiaal staan steeds centraal.'

De Vlaamse Cultuurprijzen bestaan uit een geldbedrag en een kunstwerk.