Nieuws

Daad winnaar ideeënprijsvraag brug Maasboulevard

Vrijdag 22 februari maakte de gemeente Venlo de winnaars bekend gemaakt van de ideeënprijsvraag voor de Maasboulevardbrug.

De Maasboulevard is een ambitieus plan in het hart van Venlo én direct aan de Maas, waarin wonen, winkelen, cultuur en recreatie samengevoegd worden in één gebied. Het project Maasboulevard is een gezamenlijke ontwikkeling van de gemeente Venlo en projectontwikkelaar 3W. Onderdeel van dit project is de realisatie van een nieuwe brug, die het stadscentrum verbindt met het schiereiland De Weerd in de Maas, en een belangrijke voetgangers- en fietsverbinding vormt voor het langzame verkeer langs de Maasoever.

De jury bestaande uit Wethouder Herman Janssen, Bert Dirrix (architect en supervisor van het Maasboulevard-project), Julietta Zanders (architect  en assistent-professor aan de T.U. Eindhoven), Hans van der Markt (ontwerper openbare ruimte en docent Design Academy Eindhoven) en Fons Verdonck (voorzitter Klankbordgroep Maasboulevard) beoordeelden de 169 inzendingen op onder meer orginaliteit en vernieuwing, verbeeldingskracht en realiteitswaarde, duurzaamheid en gebruikswaarde.

In de categorie professionals zijn 83 inzendingen binnengekomen, de winnaars zijn:

1e prijs: Vlöch; Daad Architecten, dhr. T. Mars. De jury heeft grote waardering voor de elegantie en de kracht van dit ontwerp, het onderscheidt zich door eenvoud.

2e prijs: De Boemerang; Intarcdesign, dhr. H. Muhrmann. De jury prijst de kracht en de spanning van deze inzending.

3e prijs: Festina Lente nieuwe brug over de oude haven Maasboulevard Venlo; MoonenMoederscheim Architecten, dhr. E. Moederscheim. De jury vindt dit ontwerp spannend en dynamisch, de brug is sierlijk en mooi.

Een eervolle vermelding is er in deze categorie voor Push-Up van de Fachhochschule Dortmund, dhr. A. Frank. De jury vindt zijn ontwerp van de Push-Up brug een attractie voor de stad.

Van de 86 vrije inzendingen heeft de jury de volgende winnaars gekozen:

1e prijs: Een brug van water; dhr. A. Theuws. Volgens de jury een uniek idee, enig in zijn soort.

2e prijs: De groene overspanning; Aveco de Bondt, dhr. ir. B. Braun. De jury vindt het een origineel idee om het groen van De Weerd naar de Maasboulevard toe te brengen.

3e prijs: Loop; M. Garcia. Een vrolijk en sterk idee, volgens de jury.

Een eervolle vermelding is er voor Witte vogel van Ebbing Ontwerp, mevr. A. Ebbing. De jury noemt dit een creatief, vrij en oorspronkelijk ontwerp.

De publieksprijs ging naar het ontwerp Knoop van Raoul Hattink.

De uitslag van de ideeënprijsvraag resulteert niet direct in een opdracht voor een van de winnaars. “De gemeente is zeker geïnspireerd door de ideeën van de prijswinnaars, we zullen er kritisch naar kijken bij de keuzes voor het vervolgtraject”, zegt wethouder Janssen.