Feature

Red Robin Hood Gardens

Brits naoorlogs erfgoed wordt bedreigd door de sloop. Na de Pimlico School in het Londense Westminister is nu Robin Hood Gardens aan de beurt. Building Design Online is een actie gestart voor behoud van dit door Peter en Alison Smithson ontworpen woningbouwcomplex.

Robin Hood Gardens, dat in 1972 werd ontworpen, zal, als het aan de eigenaar van het complex Tower Hamlets Council ligt, worden gesloopt. Het complex was vanaf de oplevering controversieel en had veel te leiden onder vandalisme.  De sloop van de 213 appartementen maakt deel uit van een ingrijpende herontwikkeling van Oost Londen. Renovatie van de woningen, zo berekende architect Horden Cherry Lee zou economisch niet rendabel zijn.

Building Design is echter een actie gestart om het gebouw op de monumentenlijst te krijgen en zo sloop te voorkomen.

'This is not simply because we believe the building is architecturally important. The issue goes far beyond architecture and raises questions about exactly why vast resources are thrown at demolishing buildings simply because they are seen to belong to the unfashionable ideology of a previous era.' En dan is er natuurlijk ook nog het  duurzaamheidsargument.

'There is no doubt that in its present state, Robin Hood Gardens is not an easy place to live. But the point is, it could be. And just like Goldfinger's Trellick Tower, Patrick Hodgkinson's Brunswick Centre and Lasdun's Keeling House, it deserves another chance.'

Teken de petitie op de website van Building Design Online nu.