Nieuws

Ambassadewoning wint China Award 2008

De nieuwe residentie van de Nederlandse ambassadeur in Beijing heeft de BusinessWeek / Architectural Record China Award 2008 voor ‘Best Residential Project’ gewonnen. De woning is ontworpen door Dirk Jan Postel / Kraaijvanger · Urbis en werd in mei 2007 officieel geopend.

De residentie bestaat uit twee delen. De ene vleugel biedt onderdak aan de representatieve ruimtes, in de andere vleugel zijn de privé-vertrekken gehuisvest. Beide vleugels zijn op hun eigen tuin gericht en worden zowel gescheiden als verbonden door een wintertuin die er tussen ligt. Het meest expressieve onderdeel van het huis bestaat uit een langwerpige muur met horizontale stroken natuursteen van verschillende afmetingen, die zich uitstrekt tot voorbij het eigenlijke gebouw. 'We hebben veel waardering voor de manier waarop het metselwerk van de muren in de klassieke, lokale stijl van Peking met moderne materialen is gecombineerd tot een elegant en eigentijds ontwerp,' aldus het juryrapport.

De China Award is een spin-off van de reguliere BusinessWeek / Architectural Record Award, een initiatief van de Amerikaanse publicaties BusinessWeek en Architectural Record. Beide prijzen hebben als motto ‘Good Design is Good Business’, geheel in lijn met de twee tijdschriften. In aanmerking voor de prijzen komen projecten die het beste in staat zijn gebleken design in te zetten voor het realiseren van strategische doelen van het bedrijfsleven en de samenleving. De prijzen worden zowel aan de architect als aan de opdrachtgever toegekend, in dit geval het Koninkrijk der Nederlanden, vertegenwoordigd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De tweejaarlijkse China Award bestaat sinds 2006 en richt zich speciaal op projecten die in China, Hong Kong, Macau en Taiwan zijn uitgevoerd.

Andere winnaars van deze editie zijn o.a. het Liangzhu Culture Museum van David Chipperfield Architects en het Suzhou Museum, Suzhou van I.M. Pei Architects als ‘Best Public Project’ en Beijing Finance Street van Skidmore, Owings & Merrill LLP in de categorie ‘Best Planning Project’.