Feature

Discussie sloop ecowoning in NOVA

Vanavond zal het televisieprogramma NOVA (onder voorbehoud) aandacht besteden aan de dreigende sloop van de eco-woning gebouwd door Jan Husslage in Steenwijkerland.

Op 15 januari berichtte ArchiNed ook al over de publiciteitsgolf rond de sloop van deze bijzondere woning.

Rijksbouwmeester Mels Crouwel schreef op 5 februari in een brief aan het college van B&W van de gemeente Steenwijkerland het oneens te zijn met het voornemen van deze gemeente de onlangs opgeleverde eco-woning te slopen. De Rijksbouwmeester noemt het “een verkeerd signaal op het verkeerde moment” omdat de woning voldoet aan alle uitgangspunten van duurzaam bouwen, cradle-to-cradle principes en CO2 neutraal bouwen. Morgenochtend om 10 uur dient het kort geding voor de rechtbank in Zwolle dat de eigenaar en bewoner Jan Husslage heeft aangespannen tegen de gemeente, in een laatste poging om sloop te voorkomen.

Husslage zelf, architect Michael de Vos (die onder meer in de bouwvergunningsprocedure grote gemeentelijke fouten heeft ontdekt), een omwonende en wethouder André van de Nadort zullen vanavond reageren tijdens de uitzending.