Nieuws

OMA ontwerpt masterplan voor Waterfront City (Dubai)

Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft het ontwerp voltooid van Waterfront City. OMA’s masterplan met een totaal oppervlak van 11,8 miljoen m2 omvat een stadcentrum op een vierkant eiland, omgeven door vier aan het water gelegen stadswijken.

Waterfront City wordt het centrum van Waterfront, een metropool van 130 miljoen m2, bedoeld voor 1.5 miljoen inwoners en een miljoen nieuwe arbeidsplaatsen. Waterfront ligt aan de westelijke grens van het emiraat en aan de kust tussen Dubai en Abu Dhabi in.

Nakheel, het grootste ontwikkelingsbedrijf van Dubai, gaf OMA begin 2007 opdracht om een alternatief te ontwikkelen voor de doorsnee stad in de Emiraten: een op het gebruik van auto’s toegesneden gebied met weinig stedelijke dichtheid. Waterfront City is ontworpen met de zeer hoge stedelijke dichtheid van Manhattan in gedachten en wordt een compacte metropool. Werkgelegenheid, recreatie – waaronder een groot park – en culturele voorzieningen liggen dicht bij elkaar, met 92.000 bewoners en 310.000 banen zal Waterfront City een bruisend stadscentrum worden.

Het centraal gelegen eiland van 7 km2 heeft een straatpatroon van 5 bij 5 straten, zodat alle voorzieningen op loopafstand liggen. De hoge gebouwen zijn aan de zuidkant van het centrum gepland om maximaal van hun schaduw te profiteren, en er wordt efficiënt gebruik gemaakt van de relatief koele kustwind. Tevens zijn arcades en bomenrijen in het plan opgenomen om voetgangers tegen de woestijnzon te beschermen.

Het centrum en de omliggende stadsdistricten krijgen een geavanceerd openbaar vervoerssysteem en worden via de nieuwe ondergrondse metrolijn verbonden met Dubai en Al Maktoum International Airport, de in aanbouw zijnde nieuwe luchthaven.

Met de werkzaamheden aan de infrastructuur in het district Madinat Al Arab, waaronder een aantal grote bruggen, is al begonnen.