Nieuws

UNStudio architect Groningse kantoor IBG en de Belastingdienst

De Rijksgebouwendienst maakt bekend dat het consortium DUO² is geselecteerd voor de bouw en exploitatie van het gezamenlijke kantoor van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst in het Groningse stadsdeel Kempkensberg.

DUO² bestaat uit de volgende participanten: Strukton Integrale Projecten, Ballast Nedam Concessies en John Laing Infrastructure Limited. Onderaannemers zijn: UNStudio, YNNO, Lodewijk Baljon Tuin- en Landschapsarchitecten, Strukton Bouw en Vastgoed, Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten, WorkSphere, ISS Nederland en John Laing Social Infrastructure Limited.

De Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst betrekken samen de nieuwe huisvesting met in totaal ongeveer 2.500 medewerkers. Het gezamenlijke rijkskantoor krijgt parkeerfaciliteiten voor 1.500 fietsen en 675 auto’s, die grotendeels in een ondergrondse parkeergarage worden ondergebracht. Daarboven komt een grote openbare stadstuin met waterpartij en een multifunctioneel paviljoen met commerciële functies.

DUO² heeft conform de Europese richtlijn voor openbare aanbesteding een definitieve inschrijving gedaan die als economisch meest voordelige aanbieding is geselecteerd. De Staat sluit met DUO² een DBFMO-contract af. Dit betekent dat DUO² niet alleen het ontwerp, de bouw en de financiering van het nieuwe gebouw realiseert, maar ook het onderhoud en de facilitaire dienstverlening voor een periode van 20 jaar. De kosten zijn € 13,2 miljoen euro per jaar.

De Rijksgebouwendienst, die aanbestedende partij is voor de nieuwe huisvesting van Informatie Beheer Groep en Belastingdienst, heeft bij deze aanbesteding extra eisen gesteld aan duurzaamheid. Zo is het nieuwe gebouw op termijn eventueel ook te hergebruiken voor woningbouw. Bovendien is het zeer energiezuinig, zuinig met water en wordt bijzonder veel gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen.

De bouw start eind 2008, begin 2009. Oplevering van het kantoor is begin 2011 voorzien. Volgens planning begint daarna de aanleg van de parkeergarage en de openbare stadstuin, die in 2013 worden opgeleverd.