Nieuws

BNA gebouw van het Jaar 2008 regio…..update

Voorafgaande aan de bekendmaking van het BNA gebouw van het jaar – het beste gebouw in Nederland dat een BNA-lid heeft ontworpen – vinden er in de verschillende regio’s voorverkiezingen plaats. Een jury maakt een keus uit de projecten die de leden zelf hebben ingezonden.

Per regio wordt een winnaar gekozen en vier projecten genomineerd, alle dingen mee naar de hoofdprijs. Deze middag maakten de regio's Noordwest/Centrum en Delta hun beste projecten bekend, donderdag werd de uitslag van regio Oost bekend. De feestelijkheden in regio Noord vonden al op 20 maart plaats gevonden.

Regio Zuid

Uit 56 inzendingen werd het project Pieter Vreedeplein / IJzerstraat van Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Zuid. De jury bestaande uit Mariet Schoenmakers (AM Vastgoedontwikkeling) Jurjen van der Meer, Hugo de Clercq, Peter Groot en Ruud Brouwers was vol bewondering voor dit werk: ‘Hier is een bovengemiddeld architect aan het werk geweest'. De ambachtelijkheid van de architect straalt er van af. Er is sprake van een voortreffelijk materiaalgebruik en uitmuntende detaillering. Zoals de architect zelf zegt: er is gestreefd naar stedenbouwkundige sensibiliteit gecombineerd met architectonische eigenzinnigheid. Volgens de jury is hij daar volledig in geslaagd.

De vijf genomineerden projecten zijn:

– Avans Hogeschool Tilburg van Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten, Rotterdam)

– Bosscherhof Maastricht van Han Westelaken (Architecten aan de Maas, Maastricht)

– 32 Kwadrantwoningen Eindhoven van Hans de Mare en Joost Brouwer (Van den Pauwert architecten, Eindhoven)

– Niekée – Dynamische leerwereld Roermond van Erik Schotte (LIAG architekten en bouwadviseurs, Den Haag)

– Politiebureau Schijndel van Maarten Willems (De Twee Snoeken, ’s-Hertogenbosch)

Woningen De Ville Buiten op Schiermonnikoog van Jurjen van der Meer en Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond)

Regio Noord

Uit 34 inzendingen is het project Woningen De Ville Buiten van Jurjen van der Meer en Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noord. De jury, bestaande uit Dietmar Werner, Joost Ector, Jacq. de Brouwer, Marlies Rohmer en Mick Eekhout noemt de recreatiewoningen op Schiermonnikoog in alle opzichten een voorbeeldig project en is bijzonder onder de indruk van zowel de ontwerpopgave als de uitwerking en vindt het concept vooruitstrevend.

De vier genomineerde projecten zijn:

– Conservering Broerekerk Bolsward van Jelle de Jong (Jelle de Jong Architekten, Lemmer)

– Stadsbalkon Groningen van Kees Christiaanse (KCAP, Rotterdam)

– Faculteit Bernoulliborg Groningen van Jurjen van der Meer en Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond, Groningen)

– Herstructurering Aireydorp Emmermeer van Roelf Steenhuis (Steenhuis Bukman Architecten, Delft)

De grote finale vindt plaats op 24 april in het Instituut voor Beeld & Geluid te Hilversum.

Regio NWC

Uit 67 inzendingen werd het Wooncomplex La Grande Cour in Amsterdam van Meyer en Van Schooten Architecten, Heren 5 architecten en de Architekten Cie. uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noordwest/Centrum. De jury, bestaande uit bOb van Reeth, Vera Yanovshtchinsky, Michaela Stegerwald, Gertjan Prins en Noud de Vreeze, was unaniem in haar oordeel en spreekt van een juweel van een gebouw dat het vak vooruitbrengt door een negentiende-eeuwse typologie op even spectaculaire als beschaafde wijze nieuw leven in te blazen.

De vier genomineerde projecten zijn:

– Station Amsterdam Bijlmer ArenA van Jan van Belkum (ARCADIS Architecten, Amersfoort) en Neven Sidor (Grimshaw-Architects, Londen)

– Bibliotheek Bijzondere Collecties UvA, Amsterdam van Hans van Beek en Dorte Kristensen (atelier PRO, Den Haag)

– Villa Schipper-De Leeuw, Driebergen van Robert Alewijnse (DP6 architectuurstudio, Delft)

– Kantoorcomplex Westraven, Utrecht van Jan Pesman en Ronald Schleurholts (architectenbureau CEPEZED, Delft)

Twents Carmel College De Thij in Oldenzaal van Erik van Eck en Ronald Hogeveen (Broekbakema)

Regio Oost

Uit 25 inzendingen is het Twents Carmel College De Thij van Erik van Eck en Ronald Hogeveen (Broekbakema) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Oost. De jury, bestaande uit Koen van Velsen, Charlotte ten Dijke, Henk Döll, Karin Laglas en Jan Doets, is zeer te spreken over dit ellipsvormige schoolgebouw in Oldenzaal dat ‘een voorbeeld is van hoe een hedendaagse school kan zijn.’

De vier genomineerde projecten zijn:

– Jan Linders Supermarkten Arnhem van Marco Henssen (Marco Henssen Architecten, Rotterdam)

– Brede school De Matrix Hardenberg van Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam)

– Laboratoriumgebouw De Meander Enschede van Arno de Vries (Architecten Van Mourik, Den Haag)

– LOC Hardenberg van Pim van der Ven (MEI Architecten en stedenbouwers, Rotterdam)

glastuinbedrijf Ovata in Bleiswijk van Hans Kalkhoven

Regio Delta

Uit 47 inzendingen werd het glastuinbedrijf Ovata in Bleiswijk van Hans Kalkhoven uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Delta. De jury bestaande uit, Sjoerd Soeters, Rein Jansma, Henk Scholten, Niek Verdonk en Piet Vollaard, prees het ontwerp dat ‘naadloos aansluit bij de sfeer van het werken in de kas’ en sprak daarnaast zijn lof uit voor de opdrachtgever: ‘Zijn initiatief is een goed voorbeeld van hoe de verrommeling van het Nederlandse landschap kan worden bestreden.’

De jury wees drie genomineerde projecten aan:

– Kraton 230 Rotterdam van Robert Winkel (Mei Architecten en stedenbouwers, Rotterdam)

– Renovatie en penthouse Las Palmas Rotterdam van Jan Benthem (Benthem Crouwel Architekten, Amsterdam)

– Willem van den Bergh – Druivenhof Noordwijk van Dick van de Merwe (Van den Berg Architecten, Houten)