Nieuws

Station Amsterdam Bijlmer ArenA: BNA Gebouw van het Jaar 2008

Vandaag is het Station Amsterdam Bijlmer ArenA van Jan van Belkum (ARCADIS Architecten) en Neven Sidor (Grimshaw-Architects) uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2008. De jury selecteerde het project uit vijfentwintig projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd en noemde het ‘een moderne classic, waar we over honderd jaar nog steeds trots op zullen zijn’.

De jury bestaande uit Geert Dales, bOb Van Reeth, Mariet Schoenmakers, Sjoerd Soeters, Koen van Velsen en Dietmar Werner was ‘buitengewoon onder de indruk van het dak dat met zijn weergaloze dynamiek, lichttoetreding en ruimtelijkheid in een even genereus als adembenemend gebaar het station vormt.’ Uit het juryrapport: ‘Het heroïsche gebouw is op alle fronten een toonbeeld van vakmanschap. Het is bovendien een wonder van openbaarheid, dat ver uitstijgt boven zijn functie van vervoersknooppunt. De immense overspanning van de stationskap met zijn dynamiek en expressiviteit zorgen voor een betoverende en aangename ruimtelijkheid en een fenomenaal lichtspel. Over elk detail is nagedacht.

Los daarvan heeft de jury grote waardering voor het lef van de opdrachtgevers, ProRail en de gemeente Amsterdam, om op deze plek zo’n waardig icoon te realiseren. Het station is een verrijking van het vak, is van groot belang in het dagelijks leven van duizenden reizigers en van onoverschatbare, positieve betekenis voor zijn context.’

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland.