Nieuws

Bekendmaking prijswinnaars

Bekendmaking prijswinnaars Gouden A.A.P. (Amsterdam), internationale prijsvraag Scanderbeg plein (Tirana), Energy Globe World Award 2007 (Aqaba) en Houtprijs 2008 (Amersfoort).

Brede School De Kikker, een ontwerp van Zeinstra van der Pol (DOK architecten) in opdracht van het Amsterdamse Stadsdeel Osdorp, heeft de Gouden A.A.P. gewonnen. De Amsterdamse Architectuur Prijs is door architectuurcentrum ARCAM in het leven geroepen en zal voortaan elk jaar worden toegekend aan opdrachtgever en architect van een in het voorafgaande jaar gerealiseerd project. De Kikker onderscheidt zich volgens de jury (bestaande uit de architect Simon Allford, architectuurhistoricus Françoise Fromonot en architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout) door ‘de manier waarop het gebouw vanaf de eerste ontmoeting tot diep in het interieur een reeks van ruimten bevat die zonder uitzondering zijn afgestemd op wat ervan mag worden verwacht’ en ‘het gebouw in zijn totaliteit straalt een duidelijke identiteit uit en is daardoor belangrijk voor de wijk’.

Het Belgische 51N4E heeft de internationale prijsvraag voor de rehabilitatie van het Scanderbeg plein in Tirana (Albanie) gewonnen. Het ontwerp biedt een radicaal nieuw blik op Tirana's meest historische openbare ruimte in het hart van de stad. In 2009 zal begonnen worden met de aanleg. Onder de andere genomineerden bevonden zich namen als Daniel Libeskind Architects, MVRDV and JL Mateo.

Het Low-energy house van Florentine Visser, Ronald Vadeboncoeur, en Gert Jan Dirkx, is geselecteerd als tweede prijswinnaar van de Energy Globe World Award 2007 in Aqaba. Het betreft een pilot-project in opdracht van Emtairah Consulting Corporation, een Jordaanse ontwikkelaar. Dit innovatieve woongebouw reduceert energiekosten met 72%. Het in oktober 2008 op te leveren huis laat zien dat energie-efficiënt bouwen in een droog klimaat technisch en economisch haalbaar is. De woning zal voorlopig worden gebruikt als studiecentrum met logeerfaciliteiten voor onderzoekers. In een later stadium zal het worden gebruikt als privé woning.

Op 24 april zijn de prijswinnaars van de Houtprijs 2008 officieel bekend gemaakt tijdens het Nationaal Houtcongres in de Philharmonie te Haarlem. In de categorie ‘architectuur’ heeft de jury Houtarchitectuurprijs 2008 de eerste prijs toegekend aan: ‘Cultuurhuis De kamers te Amersfoort’ van Korteknie Stuhlmacher Architecten te Rotterdam.