Nieuws —

Prijswinnaars en genomineerden

bron: SeARCH RAU gemeente Utrecht

SeARCH wint een prijsvraag in Århus(Denemarken), RAU in Den Bosch en de genomineerden voor de ontwerpprijsvraag voor de Openbare Bibliotheek in Utrecht zijn bekend.

In opdracht van ontwikkelaar Tækker Group en woningbouwcorporatie Brabrand Boligforening heeft SeARCH samen met CEBRA (Århus), JDS (Kopenhagen)  en Louis Paillard (Parijs) de competitie gewonnen voor een appartementencomplex in Århus, de een na grootste stad van Denemarken.

Het 25.000m2 grote gebouw komt te staan in Århus Docklands, een voormalig industrieel haventerrein dat wordt herontwikkeld. In het nieuwe stadskwartier komen woon-, werk- en cultuurgebouwen. Het project Isbjerget bevat ongeveer tweehonderd appartementen en moet bijdragen aan een ‘duurzaam’ en divers sociaal klimaat. Zo worden de woningen in de sociale huursector (1/3 van het totale aantal) per gebouw gemengd met de duurdere koopwoningen.

De IJsberg wordt gekenmerkt door de scherpe pieken en kloven. Dit zorgt niet alleen voor een spectaculair visueel effect, maar het voorziet alle woningen ook van zon- en daglicht. Daarnaast hebben alle bewoners uitzicht op het naastgelegen water.

De oplevering is gepland in het voorjaar van 2010.

Kunstacademie Den Bosch
Kunstacademie Den Bosch

RAU ontwerpt nieuwe kunstacademie Den Bosch. RAU is door studenten en staf van de Hogeschool Avans en de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, gekozen voor de nieuwbouw van de Kunstacademie en uitbreiding van de Hogeschool. De nieuwe identiteit van de Kunstacademie wordt zichtbaar gedragen door de architectuur: gevel, draagconstructie en architectonisch concept zijn gezamenlijk uitgekristalliseerd tot één abstract rasterbeeld.

De nieuwbouw van de Kunstacademie komt als een vrijdragende constructie waarin drie verdiepingen hangen, over de bestaande techniekhal van de hogeschool te staan. Het fijnmazig net van de vakwerkconstructie wordt wisselend ingevuld met meer dichte, of meer open ruitvormen naar gelang de gewenste hoeveelheid invallend zonlicht. Binnen de gevel bevindt zich de glazen klimaatschil.

Tussen de nieuwe constructie en de bestaande gevel van de techniekhal ontstaat een 6 meter diepe ruimte voor buitenwerk. Een groot atrium in combinatie met de transparante gevels zorgt dat de ateliers optimaal van het daglicht kunnen profiteren.

Op de kop van twee van de vijf huidige korte parallelle zijvleugels van de Hogeschool komen ‘manchetten’ met de openingen naar het achterliggende park. In de vorm van een ‘omslag’ van de bestaande bouwdelen ontstaan hier lichte en moderne ruimten die voor diverse doeleinden ingezet kunnen worden.

Zeven architectenbureaus zijn geselecteerd voor de nieuwe ‘Bibliotheek ++’ naast Utrecht Centraal Station: B.I.G. architecten, 3XN, DOK architecten, Claus en Kaan, VMX, RAPP+RAPP en SeARCH.

Het nieuwe gebouw wordt geen klassiek ‘bewaarhuis van boeken’. Door de toevoeging van verschillende culturele organisaties zoals Artplex (filmgerelateerd uitgaan), Kunstuitleen en mogelijk het Utrechts Centrum voor de Kunsten moet Bibliotheek ++ dè plek in Utrecht voor informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting worden, tevens komen er circa 120 appartementen in het gebouw, een parkeergarage en een fietsenstalling.

De opgave was een gebouw te ontwerpen dat letterlijk en figuurlijk tot ‘de verbeelding’ spreekt. Bibliotheek ++ moet een belangrijk herkenningspunt worden in het Stationsgebied. Het nieuwe gebouw moet een plek worden waar verschillende groepen mensen zich prettig voelen en graag komen, daarom betrekt de gemeente Utrecht de inwoners op verschillende momenten bij het ontwerp en de invulling van het gebouw. Zo kan iedereen tot 22 juni via een reactieformulier dat bij de tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek (Oudegracht 167) ligt, of via de website, een reactie geven op de visies van de zeven architecten. De jury betrekt de mening van het publiek bij het selectieproces. Zij leggen hun advies voor aan het college van burgemeester en wethouders, die naar verwachting half juli een besluit neemt. In het najaar 2008 vindt besluitvorming plaats in gemeenteraad, waarna de definitieve opdracht wordt verstrekt aan de architect en het ontwerpproces kan starten. Naar verwachting opent de nieuwe bibliotheek eind 2012.