Nieuws

Anne Holtrop ontvangt Charlotte Köhler Prijs 2008

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Charlotte Köhler Prijzen 2008 toegekend aan architect Anne Holtrop, grafisch ontwerper Julia Born en beeldend kunstenaar Pablo Pijnappel. De prijzen van elk 20.000 euro worden door juryvoorzitter Melle Daamen op 4 juli uitgereikt in Podium Mozaïek in Amsterdam.

Anne Holtrop (Tiel, 1977) uit Amsterdam studeerde in 2005 cum laude af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Tijdens zijn studie werkte hij voor verschillende bureaus in Nederland, waaronder Claus en Kaan en CASE (een onderzoeksstichting van Reinier de Graaf, John Bosch en Beth Margulis). Sinds maart 2005 werkt Holtrop als zelfstandig architect. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam en is hij redacteur van OASE, een onafhankelijk tweetalige tijdschrift voor architectuur.

Uit het juryrapport: 'Anne Holtrop is verwikkeld in een hoogst persoonlijke zoektocht naar zijn positie in de architectuur waarbij hij nadrukkelijk het grensvlak met de beeldende kunsten opzoekt. Een boeiende zoektocht zonder voorlopige conclusies maar met veel belofte.'

De jury van de Charlotte Köhler Prijzen 2008 bestond uit Melle Daamen (voorzitter), Jaap Guldemond, Karel Martens, Michelle Provoost, Lisette Smits, Jan Peter Wingender en Hester Wolters.

De Charlotte Köhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn bij legaat ingesteld door de actrice Charlotte Köhler. In de oneven jaren worden drie jonge theatermakers geselecteerd en in de even jaren drie kandidaten uit de beeldende kunsten. Van het prijzengeld is 5.000 euro vrij besteedbaar. De overige 15.000 euro dient te worden besteed aan een project waarmee de winnaar zich verder kan ontwikkelen binnen zijn vakgebied.