Nieuws

Dag van de Architectuur 2008

De manifestatie Dag van de Architectuur, thema ‘Architectuur & Politiek’, vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 en zondag 22 juni. Traditiegetrouw worden in het hele land rondleidingen en excursies georganiseerd. Een willekeurige greep uit het aanbod:

Roombeek, de wijk in Enschede die in mei 2000 door de vuurwerkramp werd getroffen, is opnieuw opgebouwd. Enschede heeft om dit te vieren de dag van de architectuur aangegrepen en uitgebreid tot De Dagen van Roombeek. Op 19 juni zijn er in de middag lezingen over Engagement en Stedenbouw en 's avonds is er De nacht van Pi. Vrijdag 20 juni vindt het congres De Creatieve Stad plaatst waar onder meer Charles Landry, Bjarne Mastenbroek en Kritian Koreman zullen spreken. En op 21 juni zullen tal van gebouwen en woningen in Roombeek opgesteld zijn voor publiek.

Bij ArchiNed is het de komende dagen De Week van Roombeek, met een reportage over interessante architectuur in Roombeek, een interview met Pi de Bruin en meer…

De officiële start van de Dag van de Architectuur is op 20 juni in de Statenpassage in Den Haag. Om 17 uur begint daar een gevarieerd programma met onder meer een discussie over ‘Architectonische kwaliteit en de invloed van de overheid/politiek', met Paul Depla (wethouder gemeente Nijmegen), Maarten Schmitt (stadsstedenbouwer Den Haag), Mels Crouwel (Rijksbouwmeester) en Caroline Bos (UN Studio).

Het locale architectuurcentrum in Alphen aan de Rijn heeft voor zaterdag 21 juni (start 10.45 uur) een route langs diverse gebouwen, waaronder het stadhuis van Erick van Egeraat, samengesteld, met rondleidingen door deskundigen.

Rondleidingen door de Bijlmer in Amsterdam. Op de fiets en te voet worden deelnemers op 21 juni meegenomen op een tocht door 'historische' en vernieuwde delen van de Bijlmer. Onder leiding van gidsen voert de route langs onder meer de oorspronkelijke hoogbouw, de Taibah moskee, het ING hoofdkantoor en nieuwbouwprojecten als Mi Akoma di Color, woningen van ONL en het nieuwe station Bijlmer-ArenA.

In Amersfoort kan men op 21 juni om 9 uur ontbijten in de ruwbouw van de RACM & KadE (ontwerp Juan Navarro Baldeweg). Met er twee korte lezingen tijdens het ontbijt en een rondleiding door het gebouw na het ontbijt. Aanmelden verplicht.

In Eindhoven vindt de Dag van de Architectuur op 22 juni plaats in de Markthal in Woensel-West, een van Vogelaarwijken. Het programma start om 13.30 met een architectuurwandeling, gevolgd door een Krachtwijkevenement met presentaties van onder meer ontwerpers en de woningbouwvereniging Trudo.

Den Haag organiseert een achterkamertjesroute. Waar worden geheime coalities gesmeed, waar wordt de basis voor onderling vertrouwen gelegd, waar worden missers weggedronken en worden nu echt de besluiten genomen? De achterkamertjesroute onderzoekt of er zoiets bestaat als de ideale achterkamer en zo ja, waar die dan aan moet voldoen: groot of klein, openbaar of privé, zitten of lopen, licht of schemerig, rokerig of fris, met eten of drinken. Hans Andringa (politiek journalist bij de Wereldomroep), zal op 21 juni twee rondleidingen (10.30 en 13.30 uur) langs zijn selectie achterkamers verzorgen.

Verder wordt de gids We rule this City! gepresenteerd. Over 36 bekende gebouwen en plekken in Den Haag, die het resultaat zijn van een soms onnavolgbaar spel van machten: van stadseconomie, projectontwikkelaars, wethouders, burgers of internationale politiek. De invloed van dit machtsspel is soms afleesbaar aan de architectuur, maar veel vaker niet. Marcel Teunissen, architectuurhistoricus en schrijver van de gids, deelt zijn achtergrondkennis tijdens twee rondleidingen (11.00 en 14.00).

In Groningen zijn er op 21 juni drie verschillende bustochten langs recent opgeleverde gebouwen, een fietstocht met architectuurhistoricus Jaap Ekhart langs machtstekens op gebouwen, de film Rem Koolhaas, a kind of architect wordt vertoond en de dag wordt afgesloten met een afterparty in de Puddingfabriek.

De vier grootste fracties van Houten fietsen op 21 juni ieder hun eigen 'politieke fietstocht'. De PvdA, CDA, VVD en Groenlinksfractie laten de deelnemers zien welke architectonische plekken in Houten zij aantrekkelijk vinden en passen bij hun politieke uitgangspunten.

Op het Mariënburgplein in Nijmegen zullen op zaterdag 21 juni (11-17 uur) verschillende teams variërend van architecten tot scholieren, met duizenden latten bijzondere objecten bouwen. Het stapelen moet zorgvuldig gebeuren omdat er geen verbindingsmiddelen gebruikt mogen worden.

Op 21 juni zijn er in Rotterdam van 10.00-17.00 een aantal gebouwen opgesteld waaronder woningen in het Wallisblok, Diddendorp, Creative Factory (voorheen Now&Wow) en drie vrije kavelwoningen op Katendrecht.

In Utrecht kan op 21 en 22 juni van 11-17 uur het woonhuis dat architect Mart van Schijndel voor zichzelf ontwierp bezocht worden.