Feature

Rotterdams Architectenbureau wint International Bauhaus Award 2008

Het Rotterdamse Architectenbureau pasel.kuenzel architects heeft de International Bauhaus Award 2008 gewonnen.

Het thema van de Award  was Wohnungsnöte – Die Wohnung für das Existenzminimum von heute (woningnood – woningbouw voor de allerarmsten vandaag). Op zoek naar werk en door armoede gedreven trekken dagelijks duizenden mensen naar de stad. Hier wonen ze vaak in illegale nederzettingen zonder regels en wetten.

Ralf Pasel en Frederik Künzel hebben met hun project Steps n’ Slabs de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de transformatie van een sloppenwijk naar een wijk met permanente huisvesting vastgelegd. Het project in Temuco (Chili) geeft een concreet architectonisch antwoord op de vraag naar betaalbare woonruimte in een sociale en veilige omgeving. Het plan is ontwikkeld in samenwerking met toekomstige bewoners. Het uitgangspunt is een basismodule die door de bewoners zelf kan worden uitgebreid.

De basismodule is 1,20 bij 8 meter en telt drie verdiepingen en biedt ruimte voor basisbehoeftes zoals wassen en koken. Dit basiselement is zelfstandig te gebruiken en afsluitbaar waardoor het direct in gebruik genomen kan worden. In het element bevinden zich alle technische functies, kabels, leidingen, trappen, een badkamer en een keuken. De elementen zijn op een onderlinge afstand van drie meter naast elkaar geplaatst zodat bewoners op een eenvoudige manier zelf kunnen uitbouwen. De individuele huizen staan in minibuurten bij elkaar met een collectieve ruimte voor bijvoorbeeld agrarisch gebruik.

Het project is inmiddels in aanbouw. De eerste 150 families betrekken nog dit jaar hun huizen. Uiteindelijk zullen er 414 woningen worden gebouwd.