Feature

Groeten uit… Peking! (2)

U landt op Pekings nieuwe luchthaven, de vliegende draak van Norman Foster, en dan? Wat heeft Peking nog meer te bieden dan iconen en spelen? Een update uit Peking.

Eerlijk is eerlijk, zelfs in een snel transformerende stad, verandert er soms weinig, dus slaat U er zeker ook ‘de groeten…’ van vorig jaar op na. Wel zijn tijdens het voorbije jaar de kubistische nul van Rem Koolhaas/OMA en de Linked Hybrid van Steven Holl afgewerkt, maar beide objecten zijn nog niet toegankelijk voor het publiek. De focus van deze editie van ‘de groeten uit Peking’ ligt dan ook op enkele gerenoveerde hutongs, nieuwe architectuur in de vorm van soho’s (small office, home office) en kunstdistricten.

Hutongs

De hutongs

Ten zuiden van de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede ligt Qianmen. Deze ’traditionele’ wijk was tijdens de voorbije jaren locatie van protest voor verschillende erfgoed bewegingen en kunstenaars. Een debat waar recentelijk ook de Engelse prins Charles zich mee bemoeide. Qianmen werd de voorbije twee jaar gerenoveerd, wat in Peking betekent dat alles gesloopt werd en enigszins gelijkaardig terug werd opgebouwd, maar dan natuurlijk traditioneler en typischer dan voorheen. Nanluoguoxiang, Peking’s koffie en wifi hutong, is ook het voorbije jaar weer wat opgeschoond, nog steeds zijn Passby Bar, Sandglass en Xiao Xin de beste plaatsen, maar die krijgen concurrentie van Cafe Zarah, op GulouDongDajie, de nabije gelegen grootstedelijke rock-straat die naar de Drum & Bell Toren leidt. Hoedt U op het plein voor de Drum & Bell Toren voor overijverige handelaars in hutong- en riksjatours, maar lounge wel op een van de vele dakterassen die uitzicht geven op het plein.

1 Chaowai

2-3 Village at Sanlitun

SOHO’s

Soho China zijn Pekings grootste vastgoedontwikkelaars. Tijdens de voorbije vijf jaren hebben ze met een beproefde formule van buitenlandse architecten en prominente vastgoedlocaties architectuur voor de middenklasse gebouwd. Zo werden in het Central Business District, in de schaduw van CCTV, SOHO Shangdu, door LAB Architecture Studio, en het nabij gelegen Chaowai SOHO, door Iroje Architects and Planners, afgewerkt. In aanbouw zijn Guanghualu SOHO, door Søren Korsgaard en Qingyun Ma, en Sanlitun SOHO, door Kengo Kuma. Die laatste wordt pas in 2009 afgewerkt, maar in de showroom met mock-up van het appartement kunt U alvast eventjes ervaren hoe het is om tot de Chinese middenklasse te behoren. Tegenover Sanlitun Soho ligt de Yashow Market, Uw favoriete plaats dubieuze Gucci, Prada,… vervalsingen – maar tijdens de Olympische Spelen wellicht gesloten – en daarnaast de Village at Sanlitun, een 120 000 vierkante meter winkelcomplex gebaseerd op een masterplan door de Oval Partnership (Hong Kong) en met gebouwen ontworpen door architecten zoals LOT-EK, ShoP Architects, Keiichiro Sako en Yohij Sasaki.

De gevels

Het gebruik van LED’s voor het bekleden van de gevels van Peking heeft het voorbije jaar twee opmerkelijke projecten opgeleverd. Enerzijds is er The Place, een 250 meter x 30 meter groot dak tussen twee winkelcentra in het Central Business District, anderzijds de GreenPix – Zero Energy Media Wall, ontworpen door Simone Giostra & Partners Architects, een gevel die het achterliggende Xicui Entertainment Complex, gelegen in het Westen van de stad, verbergt.

1-2 Three Shadows Photography Center

foto’s: Bert de Muynck & Mónica Carriço

Kunstdistricten

Zoals vorig jaar aangegeven is ChaoChangdi de nieuwe plaats om moderne Chinese kunst en architectuur te zien. Wat ooit een dorp was, is tijdens de voorbije jaren volgebouwd met kunstgalerieën en kunstenaarsstudio’s, de architectuur is het werk van de Chinese architect-kunstenaar Ai Weiwei. Bezoek zeker  Three Shadows Photography Center, CAAW, Red Brick Art Galleries en Courtyard 104 & 105.

Eten, Drinken & Dansen

Eten doen we nabij het Hohai-meer in het No Name Restaurant, in Sanlitun in Jazz-ya, het bij de Drum & Bell Toren gelegen Luce en bij het haast naast de Lama Tempel gelegen 24 uur Chinese Jindingxuan restaurant. Drinken en dansen doen we dan weer in de fantastische Stone Boat in het Ritan Park, het alternatieve Yugong Yishan,de hoofdstedelijke dubstep-tent White Rabbit, het trendy Song (bij The Place), de mainstream Club China Doll, de lounge-trendy Klubb Rouge of de onvermijdelijke expatkeet Suzy Wong.