Feature

Idealen uit de kast

Ter gelegenheid van de afsluiting van het tweede Experiment, het beroepservaringsprogrammma dat ooit door Rijksbouwmeester Jo Coenen is gestart, maakte Jord de Hollander de korte film ‘Idealen’, waarin de deelnemende mentorarchitecten met hun idealen ‘uit de kast komen’. Hierbij de internetpremière van deze indringende documentaire.

De vraag of er nog idealen bestaan in de architectuur en of het mogelijk is om idealen in de praktijk gestand te doen, was de rode draad in het Experiment-traject dat 40 jonge architecten in januari 2006 begonnen. De gedachten van de deelnemers zelf zijn gebundeld in een mooi, klein boekje ‘iDeal, jonge architecten over idealen in de architectuur.’ Dat boekje is om te lezen en te kijken, maar hoe staat het ondertussen met de begeleidende architecten, wat waren hun idealen en zijn deze gesneuveld in de keiharde praktijk of zijn ze toch op de een of andere manier overeind gebleven? Jord den Hollander plaatste ze in De Kast (van het jongeren televisieprogramma Achterwerk) en verleidde architecten als Thijs Asselbergs, Haico Meijer, Elsbeth Falk, Rupali Gupta, Moshe Zwarts, Marlies Rohmer, Jan Brouwer, Matthijs Bouw, Hans Boot, Katja Hogenboom en Mels Crouwel tot het uiten van het meest intieme van een architect: de idealen, met hoofd- of kleine letter.